India: Patru bărbaţi găsiţi vinovaţi în cazul de viol asupra unei studente în autobuz

violatori indiaCei patru bărbaţi acuzaţi de violarea unei studente în decembrie anul trecut la New Delhi, într-o agresiune care a scandalizat societatea indiană, au fost găsiţi vinovaţi, marţi, de viol în grup şi de omucidere, informează AFP şi AP.

Tânăra în vârstă de 23 de ani a fost agresată cu o bară de fier şi violată la 16 decembrie, într-un autobuz, în timp ce se întorcea de la cinema cu prietenul ei. Ea a murit la 29 decembrie la un spital din Singapore, în urma leziunilor suferite.
După ce s-a răspândit ştirea violului, mii de indieni au ieşit în stradă revoltaţi, cerând să se ia atitudine faţă de felul în care sunt tratate femeile în India şi denunţând apatia poliţiei şi a justiţiei în faţa victimelor agresiunilor sexuale. Ulterior, legile privind delincvenţa sexuală au fost înăsprite şi a fost introdusă pedeapsa capitală pentru violatorii ale căror victime mor. Marţi, un tribunal indian i-a găsit pe cei patru acuzaţi vinovaţi de toate capetele de acuzare formulate împotriva lor, acestea cuprinzând, pe lângă viol şi distrugerea de probe, şi ‘uciderea victimei fără apărare’. Pedeapsa urmează să fie făcută cunoscută miercuri. Cei patru – Mukesh Singh, Akshay Thakur, Pawan Gupta şi Vinay Sharma -, care riscă pedeapsa cu moartea, s-au declarat toţi nevinovaţi, iar avocaţii a trei dintre ei au anunţat imediat că vor face apel, invocând ‘o condamnare politică’. ‘Clientul meu conducea autobuzul şi a recunoscut în mod cinstit că nu a ştiut ce se întâmplă înăuntru’, a susţinut la rândul său avocatul lui Mukesh Singh. Apelul riscă să amâne o decizie finală cu mai mulţi ani. Un al cincilea acuzat, care avea 17 ani la momentul comiterii faptelor, a fost condamnat la sfârşitul lui august la trei ani de închisoare, pedeapsa maximă aplicabilă minorilor în asemenea cazuri. Un al şaselea bărbat implicat în viol a fost găsit mort în celula sa în martie, autorităţile penitenciare afirmând că a fost vorba de o sinucidere. ‘La spânzurătoare! La spânzurătoare!’ – au scandat un grup de protestatari marţi în faţa tribunalului, după anunţarea verdictului.
Cu toate că în India este prevăzută în lege pedeapsa capitală pentru anumite fapte, execuţiile sunt extrem de rare. Cazul tinerei violate în autobuz a ajutat alte victime de agresiuni sexuale din India să rupă tăcerea şi a lansat o dezbatere pe tema drepturilor femeilor. Violenţele împotriva femeilor continuă să ocupe însă în fiecare zi paginile ziarelor din ţară.