În băncile din Moldova au crescut investițiile străine
Cota investiţiilor străine în capitalul băncilor licenţiate din Republica Moldova, la sfîrșitul lunii septembrie 2014, a constituit 76,4%, fiind cu 4,2 puncte procentuale (p.p.) mai mare comparativ cu finele anului 2013, informează NOI.md. Potrivit unui comunicat emis de Banca Națională a Moldovei, dinamica s-a datorat majorării investiţiilor acţionarilor nerezidenţi în capitalul social cu 15,2% şi micşorării investiţiilor acţionarilor autohtoni cu 7,4%.
Capitalul de gradul I a înregistrat o creştere de 2,3%, comparativ cu începutul anului, și a constituit 8 miliarde 107,8 milioane de lei. Această evoluţie a fost determinată, în mare măsură, de obţinerea profitului pe sector în cele 9 luni ale anului şi emisiunilor de acţiuni la trei bănci. Capitalul de gradul I înregistrat reflectă un nivel de consolidare a băncilor licenţiate ce permite acoperirea eventualelor pierderi. La sfîrșitul lunii septembrie 2014, toate băncile, cu excepţia uneia, dispuneau de un capital de gradul I corespunzător capitalului minim necesar (norma ≥ 200 mil. lei).
Media suficienţei capitalului ponderat la risc pe sector a constituit 19,8% (nivelul minim este16%), fiind în scădere cu 3,2 p.p., comparativ cu finele anului precedent. La sfîrșitul lunii septembrie 2014, toate băncile, cu excepția uneia, respectau indicatorul dat.
Rentabilitatea activelor şi rentabilitatea capitalului, la 30 septembrie 2014, au constituit 1,3% şi 8,5%, respectiv, fiind în descreştere comparativ cu începutul anului cu 0,3 p.p. şi 0,9 p.p., respectiv. Valoarea indicatorului lichidităţii pe termen lung pe sector a constituit 0,7 (necesarul maximal este 1). Lichiditatea curentă pe sector a înregistrat 34,2% (necesarul minim este 20%). Valorile respective ale indicatorilor lichidităţii relevă existenţa surselor adecvate pentru susţinerea plăţilor aferente obligaţiunilor.