PPE salută disponibilitatea comisarului european Corina Crețu de a lucra cu Comitetul Regiunilor în implementarea fondurilor structurale

Grupul Partidului Popular European (PPE) a salutat disponibilitatea comisarului european pentru politică regională Corina Crețu de a lucra cu Comitetul Regiunilor pentru a asigura o implementare de calitate a Fondurilor Structurale și de Investiții, se afirmă într-un comunicat difuzat joi de Grupul Partidului Popular European din Comitetul Regiunilor.

La sesiunea plenară de joi a Comitetului Regiunilor, coordonatorul Grupului PPE privind Comisia pentru Politica de Coeziune Teritorială (COTER) a Comitetului Regiunilor (CoR), slovenul Ivan Zagar (PPE), a salutat dorința comisarului Corina Crețu de cooperare periodică cu regiunile și orașele.

În comunicatul său, Ivan Zagar, primarul orașului sloven Banska Bistrica, a apreciat referirile comisarului Corința Crețu la Planul de Investiții al Comisiei Juncker și la legăturile acestuia cu Fondurile Structurale și de Investiții Europene, deja în vigoare pentru perioada 2014-2020.

Totodată, se precizează în comunicat, Ivan Zagar i-a cerut comisarului european informații suplimentare. ”Avem nevoie de clarificări privind complementaritățile dintre fonduri, inclusiv folosirea de instrumente financiare suplimentare, în scopul asigurării sinergiilor și evitării dublării eforturilor”, a declarat Ivan Zagar.

El a salutat, de asemenea, propunerile comisarului european de a lucra în parteneriat cu CoR în identificarea de posibile soluții la obstacolele cu care se confruntă regiunile și orașele în legătură cu calitatea acordurilor de parteneriat și a programelor operaționale.

”Salut în mod deosebit angajamentul comisarului de a nu face compromisuri la calitate în implementarea fondurilor structurale în teren. În acest proces, trebuie să ne concentrăm pe numeroase probleme sensibile”, a afirmat Zagar.

”În primul rând, lipsa de informații. Diferitele niveluri de politică nu au aceeași cantitate și calitate a informațiilor în timpul formulării și aplicării politicilor. În al doilea rând, trebuie să remediem lipsa de capacități administrative, de resurse umane, de cunoștințe și de infrastructură, ceea ce necesită resurse financiare suplimentare, în special la niveluri inferioare, unde resursele sunt mai mici decât cheltuielile. În al treilea rând, sper că vom putea conta pe sprijinul dumneavoastră pentru reducerea limitelor administrative și a obstacolelor de natură politică (…)”, a conchis Zagar.