Al-Qaida încearcă să recâștige terenul pierdut în fața grupării jihadiste Statul Islamic (experți)
Revendicând atacul împotriva publicației franceze Charlie Hebdo, Al-Qaida a vrut să arate că ar putea orchestra un atac de amploare în Occident și că dorește să recâștige terenul pierdut în mișcarea jihadistă în fața rivalului său gruparea Statul Islamic (SI ), potrivit experților, informează joi AFP.
‘Atacul împotriva Charlie Hebdo readuce cu siguranță în atenție Al-Qaida în rivalitatea sa cu SI’, a afirmat Laurent Bonnefoy, specialist în Yemen, după revendicarea miercuri într-o înregistrare video a atacului de la Paris de către filiala Al-Qaida din Peninsula Arabică (AQPA), înregistrare considerată ‘autentică’ de serviciile de informații americane.
2014 a fost anul în care conducerea Al-Qaida a mișcării jihadiste în Orientul Mijlociu, în special în Siria și Irak, a fost pusă sub semnul întrebării. Statul Islamic a obținut un avans ideologic și militar după atacurile din Siria care au făcut mii de morți și care s-au soldat cu o pierdere a influenței Frontului Al-Nosra, ramura oficială a rețelei Al-Qaida în țara condusă de Bashar al-Assad.
Al-Qaida, a cărei conducere a fost preluată de liderul suprem Ayman al-Zawahiri după uciderea lui Osama Ben Laden în 2011, rămâne totuși puternică și periculoasă în Yemen, unde comite de peste un deceniu acțiuni spectaculoase și sângeroase împotriva forțelor de securitate și a obiectivelor străine.
Revendicarea de către Al-Qaida a atacului care a decimat la 7 ianuarie redacția publicației satirice franceze Charlie Hebdo vizează, prin ecoul său la nivel internațional, remobilizarea luptătorilor, seducerea aspiranților jihadiști și recâștigarea inițiativei pe toate planurile, inclusiv cel al propagandei, susțin experții.
După creșterea puterii SI, ‘Al-Qaida încearcă să reacționeze organizând operațiuni asemănătoare celor din perioada 2001-2011’, a explicat Mathieu Guidere, profesor de studii islamice la Universitatea din Toulouse (Franța).
Charlie Hebdo ‘este o operațiune de propagandă’ care ar putea aduce înapoi unii jihadiști care au abandonat rețeaua teroristă, a mai spus Mathieu Guidere, adăugând că Al-Qaida se poate consolida, în condițiile în care SI este ‘slăbit de loviturile aeriene’ internaționale din Irak și Siria.
La rândul său, Laurent Bonnefoy a estimat că ‘mijloacele AQPA sunt mai reduse decât cele ale SI’, însă ‘Al-Qaida continuă să reprezinte o amenințare, în condițiile în care rivalitatea dintre cele două organizații poate produce o formă de competiție’.
Potrivit unui alt specialist în Yemen, April Longley, de la International Crisis Group, ‘slăbiciunea acută a statului’ yemenit după cucerirea capitalei Sanaa în luna septembrie de către milițiile șiite ‘oferă noi oportunități AQPA’. Ea explică că intenția Al-Qaida de a apărea în prima linie în lupta împotriva acestor miliții șiite permite rețelei sunite să promoveze un discurs ‘confesional’ și să ‘câștige noi aliați’ printre triburile sunite, ‘nu din cauza ideologiei sale, ci mai degrabă a inamicului comun’.