Președintele Klaus Iohannis a afirmat în mesajul transmis joi sesiunii solemne dedicată Zilei Culturii Naționale care a avut la Academia Română că vede valorile culturii naționale drept surse ale demnității naționale și coeziunii sociale.
„Afirmând public și explicit că privesc valorile culturii naționale, ale patrimoniului cultural, cât și diversitatea expresiilor acestora ca surse ale demnității naționale și coeziunii sociale, ca o resursă importantă a dezvoltării durabile și a solidarității naționale, consider totodată că ocrotirea valorilor culturale ale minorităților este o expresie a drepturilor constituționale fundamentale, dar și un exemplu al contribuției României la dialogul pașnic dintre culturi”, a apreciat șeful statului în mesajul său, citit în Aula Academiei de consilierul prezidențial Sergiu Nistor, potrivit Administrației Prezidențiale.
Președintele Iohannis a susținut în mesajul său că protejarea patrimoniul cultural și a creației culturale, „în întreaga lor diversitate de forme și expresii”, poate aduce o contribuție importantă securității națiunii și stabilității în regiune.
El a arătat că președintele, dar și alți demnitari din Executiv și Legislativ au și rolul de a lucra în slujba valorilor culturale „după puterile, atribuțiile și responsabilitățile fiecăruia”.
Klaus Iohannis consideră că problemele cu care se confruntă România și proiectele de țară nu își găsesc soluția numai prin instrumente economice, oricât de performante ar fi acestea.
„Un proiect de țară angrenând marile energii ale națiunii nu poate fi elaborat și cu atât mai puțin atins fără încorporarea valorilor și reperelor culturale. Trebuie să formulăm un model de dezvoltare în care identitatea, demnitatea, libertatea și performanța să se asocieze aspectelor tehnice și resurselor materiale ale țării. Sper ca în acest sens Academia Română să aibă un rol fundamental”, a subliniat Iohannis, asigurându-l pe președintele acestui for de întregul său sprijin și interes în această privință.
Împlinirea în 2018 a 100 de ani de la Marea Unire și preluarea președinției Consiliului UE în 2019 reprezintă „o mare oportunitate” pentru „reocuparea locului meritat în Europa și reafirmarea valorilor, a identității, demnității și unității în diversitate a culturii și patrimoniului nostru cultural”, a mai evidențiat președintele Iohannis.