Ponta: Modelul francez de organizare a alegerilor în Diaspora – un model de luat în considerare

victor-ponta-ghimpele1Premierul Victor Ponta apreciază că modelul francez de organizare a alegerilor în Diaspora poate fi un exemplu demn de urmat.

„Modelul francez de organizare a alegerilor în Diaspora — un model de luat în considerare!”, a scris Ponta, duminică, pe contul său de Facebook, făcând trimitere la seminarul organizat, vineri, de Ambasada Franței cu privire la organizarea votului pentru cetățenii aflați în străinătate.

Într-un interviu pentu AGERPRES, ambasadorul Franței la București, Francois Saint-Paul, a afirmat că votul electronic, utilizat de Franța în mai multe scrutine din ultimii ani, poate fi o variantă care permite o mai largă participare la procesul de votare.

„În Franța, noi am utilizat votul electronic pentru alegerile legislative din 2012 și pentru alegerile legislative parțiale din 2013. Este un sistem atrăgător pentru alegător, pentru că, atunci când au opțiunea votului electronic, în jur de două treimi din alegători preferă să utilizeze votul electronic decât să se deplaseze și să voteze la urne. Totuși, este un sistem complex, un sistem greu de implementat, un sistem care necesită ca și condiție prealabilă existența unei liste electorale”, explica diplomatul francez.

De asemenea, ambasadorul Saint-Paul menționa că dacă procesul de alcătuire a acestor liste este unul permanent, care necesită o preocupare permanentă din partea consulilor, în schimb modelul francez nu prevede liste electorale suplimentare pentru alegătorii din străinătate, ceea ce înseamnă că turiștii aflați în ziua votului în afara Franței nu pot vota la secțiile de votare care nu sunt pe teritoriul francez.

„În Franța nu există liste electorale suplimentare. Pot exista cazuri când, în mod excepțional, o persoană ar fi trebuit să fie înscrisă pe lista electorală, dar din cauza unei erori administrative această persoană nu se regăsește pe listă. În acest caz, un judecător pronunță imediat o decizie de înscriere pe lista electorală.

Spre deosebire de România, în Franța nu există sistemul în care, de exemplu, un turist care ar fi înscris pe o listă electorală la Paris și care, făcând o deplasare la New York, ar decide să voteze la New York. În sistemul francez, acest lucru nu este posibil. Fiecare consulat închide lista electorală la data de 31 decembrie în fiecare an, iar această listă va fi utilizată anul următor”, a mai evidențiat ambasadorul francez.