„Călătoria lui Gruber”, regia Radu Gabrea, a deschis prima ediție a Holocaust Film Festival

„Călătoria lui Gruber”, în regia lui Radu Gabrea, a deschis marți seara, prima ediție a Holocaust Film Festival.

Evenimentul a avut loc la Studioul „Horia Bernea” din cadrul Muzeului Țăranului Român.

Alexandru Florian, director general al Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”(INSHR — EW), a anunțat că următoarele trei zile vor fi „pline de o istorie văzută din perspectiva artei, prin filmele de lungmetraj și prin perspectiva istoricilor”. „Este un eveniment unic. Pentru prima dată după 1945 în România se organizează un astfel de eveniment despre Holocaust prin mijloace filmografice”, a adăugat Alexandru Florian.

Regizorul Radu Gabrea a spus că festivalul celebrează unul dintre cele mai interesante și tragice momente din istoria românească din ultimul timp, iar filmul său „este rezultatul dorinței de a spune adevărul”.

Consilierul pentru presă și cultură al ambasadei SUA la București, Bruce Kleiner, a arătat că pentru Holocaust Film Festival au fost selectate documentare și drame, în timp ce Virgil Nițulescu, directorul general al Muzeului Țăranului Român, a subliniat importanța simbolică a evenimentului și a susținut că pe perioada celor trei zile publicul va avea ocazia să urmărească filme valoroase.

Prima ediție a Holocaust Film Festival prezintă timp de trei zile, în perioada 27 — 29 ianuarie, nouă filme, artistice și documentare, dedicate Holocaustului.

În prima zi a festivalului au fost proiectate filmele „Călătoria lui Gruber” producție a regizorului Radu Gabrea, și „Genocide”, documentar câștigător al premiului Oscar, narat de Liz Taylor și Orson Welles.

Cea de-a doua zi va aduce pe ecrane, de la ora 15,00, filmul „Nazi Concentration Camps” (1945), urmat de la ora 16,15 de „Judgment at Nuremberg” (1961); „The Path to Nazi Genocide” de la 19,30, și „The long way home” de la ora 20,20.

În ultima zi a evenimentului va fi prezentat, de la ora 15,00, filmul produs de Institutul Elie Wiesel, „Black Sunday”, urmat, de la ora 16,00 de „The Diary of Anne Frank” (1959) și, de la ora 19,15 de „Wallenberg”.

Intrarea la toate filmele este gratuită.

La deschiderea primei ediții a Holocaust Film Festival au fost prezenți reprezentați ai corpului diplomatic la București din partea ambasadelor SUA, Israel, Germania, Polonia, Cehia.

Evenimentul este organizat de Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”(INSHR — EW), cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite ale Americii în România.