Statul Islamic obține aproape un miliard de dolari de pe urma tranzitului de droguri pe teritoriul controlat

Gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) obține aproape un miliard de dolari pe an de pe urma drogurilor care tranzitează teritoriul pe care îl controlează în Siria și Irak, a declarat vineri, la Moscova, șeful Serviciului federal rus pentru combaterea drogurilor (FSKN), Viktor Ivanov, citat de agenția de presă TASS.

‘Suprafața câmpurilor de mac este în creștere. În acest an, cred, vom auzi de recolte record de culturi de mac și, prin urmare, de opiu și heroină. De aceea, această problema ar trebui discutată nu numai de Moscova, dar, în general, în cadrul ONU, pentru că amenință nu doar securitatea țării noastre, ci și a Europei’, a afirmat oficialul rus.

În ultimii cinci ani, a spus el, s-a produs o scindare a rutei balcanice, astfel încât livrările de heroină se fac nu numai prin Balcani, dar și prin Irak.

Tranzitul de heroină din Afganistan prin teritoriul controlat de Statul Islamic reprezintă o sponsorizare financiară imensă, a subliniat oficialul rus, indicând că, potrivit calculelor experților de la Moscova, până la un miliard de dolari obține Statul Islamic de pe urma tranzitului de droguri pe teritoriul aflat sub controlul său.

La 25 februarie, agenția de presă Kyodo relata că extremiștii grupării Statul Islamic se finanțează prin moneda virtuală bitcoin, în care ar efectua cele mai multe din tranzacțiile sale, scrie TASS.

Potrivit unor surse Kyodo din cadrul coaliției internaționale care luptă împotriva Statului Islamic, gruparea obține fonduri substanțiale de pe urma vânzării unor materii prime, inclusiv petrol și gaze naturale, iar tranzacțiile și transferurile s-ar face în moneda virtuală. Desfășurarea tranzacțiilor în bitcoin ar putea însemna, conform unor experți, că Statul Islamic se confruntă cu dificultăți de finanțare din cauza scăderii prețurilor mondiale la petrol.

Ministerul rus al Apărării, prin vocea ministrului său adjunct Anatoli Antonov, și-a exprimat joi îngrijorarea în legătură cu intensificarea celulelor grupării jihadiste la granițele de sud ale Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), în special în zona fostelor republici sovietice din Asia Centrală dinspre Afganistan. Organizația Tratatului de Securitate Colectivă grupează fostele țări sovietice Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Rusia, Uzbekistan și Tadjikistan.