Fundația Renașterea oferă în luna martie mamografii și teste Babeș Papanicolau gratuite

Fundația Renașterea organizează, în luna martie, campania ”În luna lui Mărțișor, cel mai frumos cadou este Sănătatea ta”. Prin intermediul proiectului SALVA, cu finanțare POSDRU, Fundația Renașterea oferă în luna martie 167 de mamografii și 381 de teste Babeș Papanicolau gratuite la Centrul Medical de Excelență Renașterea din București.

Președintele Fundației, Mihaela Geoană, a anunțat, luni, la o întâlnire cu presa și bloggerii, că în cadrul aceluiași proiect 350 de pacienți oncologici sau diagnosticați cu hepatită C pot efectua gratuit cursuri de calificare, acreditate de Ministerul Muncii, cursurile având o valoare de peste 2.000 de lei, fiecare cursant primind, la final, o subvenție în bani.

”Proiectul de gratuitate pentru luna martie este oferit prin proiectul SALVA finanțat de POSDRU, prin care s-au făcut multe teste Babeș Papanicolau și mamografii gratuite în patru zone din țară, prin Unitatea mobilă a Fundației Renașterea. Ce e important este că facem și cursuri de calificare gratuite pentru femei și bărbați care au suferit de cancer, cursuri care durează trei luni, iar la finalul cursului fiecare participant primește o indemnizație de 550 de lei. Îi încurajez pe cei care sunt interesați să intre pe site-ul Fundației Renașterea, pentru a se înscrie sau să le spună prietenilor, pentru că sunt 800 de locuri care deja încep să fie ocupate. Programul se adresează locuitorilor din județele Olt, Constanța, Iași și București-Ilfov. Până acum am remarcat că impactul e foarte bun, persoanele care citesc postările despre sănătate sunt interesate, pentru că nu sunt doar informații, ci rezultate concrete. Pe parcursul lunii martie vor fi și gratuități, dar și reduceri la consultațiile oferite de noi, unde prețurile sunt mult mai mici decât în centrele medicale”, a declarat pentru AGERPRES Mihaela Geoană, președintele Fundației Renașterea.

Potrivit Iolandei Mihalache, reprezentantul PARTNET, care derulează proiectul SALVA în parteneriat cu Fundația Renașterea, vor fi organizate și campanii de conștientizare a angajatorilor, pentru a le oferi locuri de muncă persoanelor care vor urma cursurile de formare prin intermediul programului amintit. Ea a precizat că aceste cursuri vor începe la 20 martie a.c. și că în curând va fi lansat și Ghidul de bune practici în spiritul solidarității cu persoanele bolnave de cancer sau hepatită C.

Persoanele interesate se pot înscrie printr-un email trimis la una dintre adresele 3salva@gmail.com sau fundatiarenasterea@gmail.com.

Totodată, la întâlnirea cu presa de luni, a fost prezentat și un proiect de conștientizare desfășurat de Fundație, ”Pin the Ribbon”.

”Prin această campanie, toți cei care sunt interesați și vor să-i încurajeze și pe ceilalți să se informeze despre sănătatea lor pot descărca de pe www.pintheribbon.com fundița roz pe care o pot pune pe afișe, statui, clădiri, locuri oricât de îndrăznețe, apoi fac o poză, o postează pe Facebook sau Instagram cu #pintheribbon și astfel se umple harta și lumea de idei noi, câteodată trăsnite, dar toate au ca scop conștientizarea oamenilor că trebuie să-și păstreze sănătatea”, a explicat Mihaela Geoană pentru AGERPRES.

Vicepreședintele Fundației Renașterea Cristiana Copos a adăugat că va continua și campania ”Adu-ți mama la doctor”, prin care orice femeie poate veni însoțită de mama ei pentru efectuarea de mamografii sau consultații. Luni, Amalia Năstase, membru în board-ul Fundației, a venit însoțită de mama sa, Elisabeta Teodosiu, iar Andreea Raicu a venit împreună cu mama ei, Virginia Gheorghiu, pentru a-și efectua mamografii.

La finalul întâlnirii, Mihaela Geoană a mulțumit celor care au direcționat 2% din impozit Fundației Renașterea, exprimându-și speranța că tot mai mulți oameni și chiar companii vor sprijini astfel activitățile fundației.

”Mulțumesc persoanelor care direcționează 2% din impozitul pe profit, le reamintesc că putem face foarte multe prin aceste donații, îi invit să ne sprijine în continuare. Sloganul nostru este: ‘Lași 2% statului?’. Poate sună puțin răutăcios, dar a dat rezultate”, a mai spus pentru AGERPRES Mihaela Geoană.

La evenimentul de luni, pe lângă membrele board-ului Fundației Renașterea, au participat realizatoarele tv Oana Cuzino și Iuliana Tudor.

La 1 octombrie 2001, Fundația Renașterea aducea pentru prima oară în atenția publicului din România o problemă cu implicații majore în viața femeilor: cancerul de sân. Atunci a fost inițiat Programul de prevenire și depistare precoce a cancerului de sân, ce avea drept scop tratarea cu succes a bolii.

De la înființare, peste 64.000 de femei au beneficiat de serviciile medicale oferite de Fundația Renașterea, având astfel șansa de a afla că sunt bine sau de a-și redobândi sănătatea, iar peste 2,4 milioane de femei au fost informate în legătură cu importanța prevenției și depistării precoce a cancerului de sân. În prezent, Fundația Renașterea deține în București un Centru Medical pentru Diagnostic al afecțiunilor mamare, un Centru de Informare Medicală, două Unități Mobile de Diagnostic (evaluate la peste 300.000 de euro fiecare) și un Centru Medical de Excelență, investiție de peste 2.000.000 de euro, datorită unei finanțări din partea Mecanismului Financiar SEE.

În urma activității susținute în acest domeniu atât de important pentru femeile din România, autoritățile statului român au acordat Fundației Renașterea, în 2008, statutul de organizație de utilitate publică. Proiectele fundației au fost recunoscute atât pe plan național, cât și internațional, astfel încât, în 2008, Fundația Renașterea a fost premiată în cadrul Galei Societății Civile, iar în 2010, la Parlamentul European, i-a fost acordată distincția ”Pearl of Wisdom”.

Senatul României și-a asumat, la 30 septembrie 2014, o declarație prin care data de 1 octombrie este recunoscută ca Zi Națională de Luptă împotriva Cancerului de Sân, cancerul reprezentând „o problemă majoră de sănătate publică pe plan mondial”.