Hidratarea si pietrele la rinichi: de ce este atat de important consumul de apa?

Consumul de apa este esential pentru un organism sanatos. Toate organele corpului au nevoie de apa pentru a putea functiona normal. De asemenea, procesele care au loc la nivelul organismului au nevoie de apa pentru a se putea produce in parametri normali. Afla din acest material despre cum sa te hidratezi corect, ce se intampla cand apare deshidratarea si ce efecte are la nivelul rinichilor?

Organismul uman are nevoie de o anumita cantitate de apa pentru a putea functiona normal. Daca fara hrana poate sa supravietuiasca, nu acelasi lucru se intampla si in cazul lipsei de apa sau lichide. Deshidratarea apare atunci cand pacientul nu consuma suficient de multa apa, iar aceasta produce efecte inclusiv la nivelul functionarii rinichilor.

Cum consumi apa corect?

Foarte multi specialisti vorbesc despre importanta hidratarii, insa prea putini ofera detalii despre cum se face exact acest lucru. Pentru o functionare optima a corpului si implicit a organelor, apa sau lichidele, trebuie sa fie consumate constant pe parcursul zilei.

Acest lucru inseamna ca este nevoie sa bem apa in fiecare ora, poate chiar si la interval de 20-30 de minute, mai ales in perioada verii sau atunci cand efectuam exercitii fizice.

Daca bem apa doar atunci cand ne este sete, facem mai mult rau decat bine. Oferind corpului o cantitate mare de apa intr-o singura sesiune, putem sa crestem, de exemplu, riscul de aparitie a retentiei de apa: corpul nu are nevoie de o cantitate atat de mare de apa, intr-un interval atat de scurt … drept pentru care o va stoca in tesuturi.

Apa plata sau apa carbogazoasa: care este mai buna?

Apa plata este cea recomandata pentru a asigura un nivel optim de hidratare la nivelul organismului, pentru ca este cea mai „sigura”.

Apa minerala are o concentratie mai mare de calciu, poate chiar dubla fata de apa plata.

Din acest motiv, apa minerala nu este recomandata pacientilor care au predispozitie catre formarea pietrelor la rinichi, afectiune favorizata de concentratiile foarte mari de saruri minerale din urina.

Pe langa apa plata, exista si alte lichide care ne pot ajuta sa avem rinichii sanatosi. Limonada este unul dintre aceste lichide.

Cum iti dai seama ca suferi de deshidratare?

Deshidratarea este un proces care apare in momentul in care organismul nu are suficient de multa apa pentru a putea functiona corect. Deshidratarea poate fi usoara sau moderata, precum si severa.

In cazul unei deshidratari usoare/moderate, simptomele pot fi:

  • Dureri de cap
  • Urina de culoare inchisa
  • Gura uscata
  • Senzatie de sete
  • Crampe musculare.

Atunci cand vorbim de deshidratare severa, tabloul clinic devine complex. In primul rand, apare starea de iritabilitate, alaturi de alte simptome precum:

  • Stare de confuzie
  • Ameteala
  • Urina foarte inchisa la culoare
  • Piele uscata
  • Tahicardii
  • Respiratie rapida.

Aceste simptome apar pentru ca organismul „lucreaza” intens pentru a suplini lipsa apei din organism, ceea ce poate duce la un disconfort accentuat.

Culoarea urinei spune multe despre nivelul de hidratare al corpului

Daca urina este de un galben foarte intens, inseamna ca nu am baut suficiente lichide. Culoarea acesteia trebuie sa fie transparenta sau de un galben pai, foarte deschis. De asemenea, poate avea si o nuanta ce duce usor catre rosu.

Daca urina este inchisa sau foarte inchisa la culoare, spre maro-aramiu, intens, atunci este semn clar ca nu am hidratat suficient de mult organismul si este nevoie sa actionam in consecinta.

In concluzie, pentru a vedea daca sunteti hidratati sau deshidratati, verificati culoarea urinei pe parcursul unei zile. Cu cat culoarea este mai transparenta, cu atat este mai bine. Important de retinut este faptul ca  80% din apa provine din lichide si doar 20% din alimente.

Hidratarea si pietrele la rinichi

Apa are un rol esential si in prevenirea pietrelor la rinichi. Cea mai multa metoda de a preveni aparitia acestora este un nivel optim al hidratarii si implicit, un consum zilnic corespunzator de lichide.

Iata si alte solutii de prevenire a pietrelor la rinichi:

  • Diminuarea aportului de sare
  • Consum ridicat de alimente cu acid citric
  • Limitarea consumului de alimente cu un continut ridicat de oxalati
  • Evitarea cantitatilor mari de vitamina C
  • Scaderea consumului de proteine de origine animala.

Daca apar simptome precum durere in timpul urinarii, febra, sange in urina si urina tulbure sau urina cu miros intepator, este nevoie de un consult de specialitate, pentru ca acestea pot fi simptome pentru colica renala.

SURSA: www.medicover.ro