BERD solicită convocarea adunării generale extraordinare a acționarilor Victoriabank

victoriabankBanca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a solicitat convocarea adunării generale extraordinare a acționarilor Victoriabank, a treia ca mărime bancă din Republica Moldova, pentru a alege un nou consiliu de administrație și a restabili guvernanța corporativă, informează MOLDPRES.De un an, există un conflict între managementul și Consiliul de Administrație al acestei instituții bancare, accesul membrilor căruia a fost interzis în bancă o perioadă de timp prin decizia unei instanțe de judecată.
Printr-o scrisoare publică din 7 august 2015, BERD, care deține în prezent 15,06 la sută din capitalul băncii, i-a îndemnat pe ceilalți acționari să se alăture cererii de convocare a adunării extraordinare. Conform legislației Republicii Moldova, o astfel de adunare poate fi convocată de către investitorii ce reprezintă 25 la sută din acțiuni.
Ordinea de zi propusă de BERD include încetarea anticipată a competențelor consiliului de administrație al Victoriabank, care a fost suspendat printr-o hotărîre judecătorească din septembrie 2014, și alegerea unui nou consiliu.
“Acționarii Victoriabank, inclusiv BERD, au dreptul la un rol activ în guvernarea corporativă a băncii. Este nesatisfăcător ca o bancă atît de importantă din Moldova să activeze fără un consiliu de administrație, în special, luînd în considerație provocările cu care acum se confruntă sectorul bancar”, a declarat Henry Russell, Directorul BERD pentru Instituții Financiare din Republica Moldova, Ucraina, Belarus și Balcanii de Vest.

Acționarii care doresc să se alăture solicitării de convocare a adunării generale extraordinare a acționarilor, cu o ordine de zi similară, sînt rugați să transmită către BERD o copie a cererii adresate managementului Victoriabank.
Anterior, BERD, unul dintre principalii investitori instituționali din Moldova și acționar al Victoriabank din 1995, și-a anunțat intenția de a-și mări participația cu scopul de a restabili guvernanța corporativă și a asigura performanța financiară durabilă a Victoriabank. BERD a primit agrementul Băncii Naționale a Moldovei, însă în urma unei modificări la legislație tranzacția a fost blocată.