IGPR: 43 de amenzi în sumă totală de 384.300 de lei în urma unor acțiuni de combatere a tăierilor ilegale de arbori
Polițiștii au constatat 27 de infracțiuni, au aplicat 43 de amenzi în valoare totală de 384.300 de lei și au confiscat 573 de m.c. de material lemnos în urma unor activități de prevenire și combatere a tăierilor ilegale de arbori din păduri, precum și a faptelor ilegale asociate exploatării, depozitării, transportului și comercializării materialului lemnos desfășurate în baza planului de acțiune ‘Scutul Pădurii’, informează IGPR într-un comunicat transmis duminică AGERPRES.
„În cadrul acțiunii au fost verificate patru ocoale silvice, șase cantoane silvice și o obște, din județele Bacău și Vrancea, au fost efectuate 17 controale în fondul forestier, au fost verificați 22 de agenți economici din acest domeniu și au fost efectuate trei percheziții domiciliare. În urma neregulilor constatate, polițiștii au aplicat 43 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 384.300 de lei, dintre care 30 prevăzute de Legea nr. 171/2010 privind contravențiile silvice, 11 prevăzute de H.G. nr. 470/2010 privind utilizarea și funcționarea SUMAL și două la H.G. nr. 2293/2004 privind regimul deșeurilor”, precizează IGPR.
Polițiștii au confiscat, ca măsură complementară, 573 de m.c. de material lemnos, în valoare de 203.132 de lei, dintre care 360 de m.c. au fost confiscați fizic și 213 m.c. au fost confiscați valoric.Din materialul lemnos confiscat, 160 de m.c. a fost sub formă de cherestea din rășinoase, 179 de m.c. sub formă de lemn rotund și 234 de m.c. lemn de foc.
„Pe timpul acțiunii, au fost achitate 14 amenzi contravenționale, în valoare de 43.000 de lei și 23.973 de lei, o parte din contravaloarea materialului lemnos confiscat.De asemenea, în urma perchezițiilor și controalelor, polițiștii au ridicat medii de stocare electronice, cu valoare probatorie, patru arme cu glonț și alice (de vânătoare) cu muniție aferentă, patru săbii, cinci cuțite de vânătoare și un ‘box’, toate deținute ilegal”, se arată în comunicat.
În urma activităților desfășurate, polițiștii au constatat 27 de infracțiuni, dintre care 10 prevăzute de Legea 46/2008 — Codul Silvic (tăiere ilegală de arbori, sustragere de material lemnos) și 12 prevăzute de Codul Penal (constituirea unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu, conflict de interese, neglijență în serviciu, fals, uz de fals, inducerea în eroare a organelor judiciare).
Totodată, au fost constatate și patru infracțiuni prevăzute de Legea nr. 241/2005 privind evaziunea fiscală, iar una prevăzută de Legea nr.53/ 2003 — Codul Muncii (muncă fără contracte individuale).
Acțiunea a fost coordonată de polițiști ai Direcției de Ordine Publică — Serviciul Fondului Forestier și Piscicol din cadrul IGPR, iar la activități au participat polițiști ai structurilor teritoriale de ordine publică, polițiști ai celorlalte structuri ale Poliției Române, precum și specialiști silvici din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și din cadrul Gărzii de Mediu Bacău.