Oficiul European de Luptă Antifraudă va extinde cooperarea cu instituţiile Republicii Moldova

Prim-ministrul Valeriu Streleţ a avut luni o întrevedere cu Directorul general al Oficiului European de Luptă Antifraudă, Giovanni Kessler, informează MOLDPRES cu referire la Biroul comunicare și relații cu presa al Guvernului.
Premierul a menţionat că prevenirea și combaterea fraudei, inclusiv a corupției şi contrabandei, continuă să se afle în atenția Guvernului Republicii Moldova. Valeriu Streleţ a subliniat că prevederile Acordului de Asociere RM-UE reprezintă, în continuare, cadrul principal pentru cooperare moldo-comunitară în acest domeniu.
Şeful Guvernului de la Chişinău s-a referit la aspectele strategice şi recentele iniţiative în domeniu, cum ar fi resetarea sistemului anticorupţie şi promovarea cadrului legal respectiv, şi a exprimat gratitudine Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF) pentru contribuția la punerea în practică acestor inițiative.
La rîndul său, Giovanni Kessler a salutat dinamica pozitivă a colaborării între autoritățile moldovenești și OLAF, menţionînd în context cooperarea cu Serviciul Vamal al Republicii Moldova. Totodată, oficialul european a confirmat că instituţia sa a decis să extindă cooperarea cu instituţiile Republicii Moldova.
Astfel, părţile au discutat despre priorităţile de colaborare dintre OLAF şi Centrul Național Anticorupție, conform acordului convenit, dar şi despre perspectivele de aprofundare a relaţiilor cu alte instituţii de resort din Republica Moldova.
Oficiul European de Luptă Antifraudă este parte a Comisiei Europene şi are misiunea de a proteja interesele financiare ale Uniunii Europene prin investigarea fraudei, corupției și a altor activități ilegale. Organizaţia sprijină instituțiile UE, în special Comisia Europeană, în dezvoltarea și implementarea legislației și politicilor de combatere a fraudei, precum şi contribuie la eforturile depuse de instituțiile UE pentru a garanta cea mai eficientă utilizare a fondurilor financiare europene.