Supraviețuitorii maladiei Ebola se confruntă cu sechele grave
Sechele grave au fost observate frecvent la supraviețuitorii maladiei Ebola, la câteva luni de la externarea din spital, cum ar fi afectarea capacității olfactive sau auditive, precum și artrită, potrivit unui studiu publicat miercuri în jurnalul medical de specialitate ‘Lancet Infectious Diseases’, informează AFP.
Potrivit cercetătorilor, acesta este primul studiu realizat pe baza rezultatelor examenului clinic asupra pacienților și care măsoară cu precizie amploarea acestor sechele.
Cercetarea a fost realizată pe baza datelor clinice ale supraviețuitorilor maladiei Ebola, la Port Loko, în Sierra Leone, una dintre țările din Africa de Vest cele mai afectate de epidemia apărută în decembrie 2013.
Studiile științifice privind sechelele supraviețuitorilor maladiei Ebola au fost până în prezent limitate, cercetarea concentrându-se aproape exclusiv pe lupta împotriva virusului și pe dezvoltarea unui vaccin.
Organizația Mondială a Sănătații (OMS) a transmis anul trecut că mulți supraviețuitori au avut complicații, sugerând un sindrom post-Ebola, notează AFP.
Un total de 277 de supraviețuitori (dintre care 57% femei) au fost examinați pentru acest studiu în perioada 7 martie — 24 aprilie, în medie după patru luni de la recuperarea lor. Astfel, s-a constatat că un procent de 76% dintre supraviețuitori au artrită, 60% au problemele de vedere, 18% au o inflamație la nivelul ochilor (care le poate pune în pericol vederea) și 24% au tulburări de auz, cum ar fi tinnitus.
Autorii studiului, între care John Mattia, unul dintre puținii oftalmologi din Sierra Leone, au formulat ipoteza că deși virusul Ebola dispare rapid, după vindecare, din cele mai multe fluidele ale corpului, totuși el poate persista în ochi sau în testicule.
OMS a anunțat în aprilie anul acesta că urme de virus a fost găsite în sperma unui bărbat, la șase luni după recuperarea sa.
Cercetătorii sugerează, de asemenea, o posibilă corelație între cantitatea de virus prezentă la pacienți și amploarea complicațiilor observate după vindecare. Cu alte cuvinte, cu cât virusul este mai virulent, cu atât sechelele, în special cele oculare, vor fi mai importante.
„Aceasta cercetare subliniază necesitatea monitorizării timpurii a supraviețuitorilor maladiei Ebola și urgența includerii îngrijirii ochilor în sistemele de sănătate din țările din Africa de Vest”, au concluzionat autorii studiului.
Cu toate acestea, ei recunosc că în studiul lor nu au avut o bază de comparație cu un grup de pacienți neinfectați cu Ebola. De asemenea, ei nu au reușit să măsoare cu precizie tulburările de auz, neavând la dispoziție echipamentul necesar.
Ebola a ucis peste 11.300 de persoane din aproape 29.000 de cazuri depistate începând din decembrie 2013, în special în Africa de Vest.
Liberia a anunțat, în iunie, lansarea unui studiu pe cinci ani care va fi efectuat pe mii de voluntari pentru identificarea efectelor pe termen lung ale maladiei Ebola, mai notează AFP.