Consumul de legume verzi, cu frunze, ar putea ajuta la incetinirea imbatranirii creierului

Persoanele care consumă, zilnic, cel puțin o porție de legume verzi, cu frunze, pot contribui astfel la atenuarea procesul de îmbătrânire al creierului, arată un studiu.
Potrivit datelor, consumul zilnic de legume este asociat cu o rată mai scăzută de îmbătrânire a creierului, echivalentul a 11 ani de menținere a creierului mai tânăr.
La realizarea studiului au participat 960 de subiecți, cu vârsta medie de 81 de ani, care nu prezentau semne de demență. Monitorizarea participanților a durat aproximativ 4.7 ani, timp în care oamenii au completat chestionare privind dieta urmată, dar și teste cognitive.
Subiecții au fost împărțiți în mai multe grupe, în funcție de obiceiurile dietetice.
În urma cercetării, specialiștii au constat că persoanele care au consumat zilnic, în medie, 1.3 porții de legume verzi au avut o rată mai scăzută de declin la testele de memorie și aptitudini de gândire, decât cele care au mâncat în fiecare zi sub 0.8 porții de legume verzi.
Specialiștii au menționat că rezultatele studiului au rămas valide și după ce s-au luat în considerare și alți factoricare ar putea afecta sănătatea creierului, precum fumatul, hipertensiunea, obezitatea, nivelul de educație al populației și cantitatea de activități fizice și cognitive desfășurate.
Cu toate acestea, coordonatorul echipei a subliniat faptul că cercetarea nu demonstrează că un consum de legume verzi, cu frunze, încetinește îmbătrânirea creierului, ci doar arată o asociere între acești factori.

Studiul a fost realizat de o echipă de cercetători de la o universitate de medicină din Statele Unite și a fost publicat în revista de specialitate Neurology.

Sursa: SanatateaTV