Scriitoarea americană Meg Rosoff, laureată a premiului „Astrid Lindgren” de literatură pentru copii

 

Scriitoarea americană de romane pentru adolescenți Meg Rosoff a câștigat marți premiul „Astrid Lindgren”, instituit în memoria celebrei autoare de cărți pentru copii, creatoare, între altele, a personajului Fifi Brindacier, a anunțat juriul, citat de AFP. „Cărțile sale vorbesc sufletului și minții. Cu o proză strălucitoare, ea scrie despre căutarea sensului și a identității într-o lume ciudată și singulară”, arată juriul într-un comunicat.

Născută la Boston în 1956, Meg Rosoff a debutat în 2004 cu „How I Live Now”, roman distins cu câteva premii de prestigiu. Cartea este o povestire atipică despre o adolescentă newyorkeză anorexică ce petrece o vară la țară, în Anglia, în timp ce un conflict mondial este pe punctul să izbucnească.

„La fel ca la Astrid Lindgren, empatia și loialitatea lui Rosoff se îndreaptă cu totul spre copii. Lumea adulților, dacă există, este la periferie”, subliniază juriul.

„Nu îmi vine să cred. Este o imensă onoare pentru mine”, a spus laureata agenției suedeze TT.

Meg Rosoff a scris circa zece cărți, dintre care șapte romane pentru adolescenți. Ea locuiește la Londra din 1989.

Premiul „Astrid Lindgren” a fost creat de guvernul suedez după moartea în 2002 a creatoarei personajului Fifi Brundacier. În valoare de 5 milioane de coroane suedeze (600.000 de euro), el este principalul premiu pentru literatură pentru copii și tineret din lume, încheie AFP.