Violonista Sarah Chang concertează, în aprilie, la București și Cluj-Napoca

 

Violonista de origine coreeană Sarah Chang, invitată de trei ori la Festivalul Enescu, va concerta pe 15 aprilie la Opera Națională Română din Cluj-Napoca și pe 16 aprilie la Sala Palatului din București, informează un comunicat remis marți AGERPRES. „Muzica este cea mai sinceră și universală formă de comunicare și are puterea de a-ți atinge sufletul și de a te purta într-o călătorie emoțională. Fie că îți place Bach, Bon Jovi, Beyonce sau Lady Gaga, muzica este coloana sonoră a vieții, iar eu sunt onorată și recunoscătoare că pot face ceea ce iubesc”, a declarat Sarah Chang, potrivit comunicatului.

Sarah Chang cântă pe o vioară Guarneri del Gesu, instrument care a aparținut mentorului său, Isaac Stern, și pe care l-a achiziționat după ce a probat zece viori Stradivarius și 8 del Gesu. George Enescu și Niccolo Paganini au cântat tot pe o vioară Guarneri del Gesu.

Artista va fi acompaniată de Orchestra Simfonică București, sub bagheta dirijorului Jose Luis Gomez.

Sarah Chang va cânta pentru prima dată în România Concertul pentru vioară nr.1 al compozitorului Max Bruch. Programul concertului mai cuprinde Felix Mendelssohn — Uvertura „Hebridele” („Grota lui Fingal”) și Ludwig van Beethoven — Simfonia Nr.7, Op. 92.

Cu o carieră uimitoare de aproape 3 decenii, Sarah Chang este unul dintre cei mai mari și aclamați violoniști ai lumii. Violonista de origine coreeană, acum în vârstă de 35 de ani, a intrat în lumea muzicii ca un copil genial, debutând la 8 ani, fără repetiții, cu Filarmonica din New York, sub bagheta maestrului Zubin Mehta. La scurt timp, Sarah Chang devine cel mai tânăr muzician care primește Avery Fisher Career Grant, iar în 1993 Premiul Gramophone „Cel mai tânăr artist al anului”.

Evenimentul face parte din programul național-cultural „Artă contra Drog” 2016, un proiect inițiat de Asociația Culturală de Teatru, Muzică și Film „Dracula” și CIADO România. Prin acest program, organizatorii informează publicul asupra riscului consumului de droguri și oferă o alternativă sănătoasă de petrecere a timpului liber, invitând spectatorii să consume artă.