Aproape 150 de bolnavi de cancer au beneficiat de îngrijiri paliative de bază, iar circa 170 de medici de familie au fost instruiți în domeniu, printr-un proiect cofinanțat printr-un grant din partea Elveției, care se încheie la sfârșitul lunii aprilie, a afirmat conf. dr. Daniela Moșoiu.
„Prin acest proiect s-au instruit 168 de medici de familie din țară în îngrijiri paliative, dintre care 25 ulterior au fost prinși în proiect în implementarea modelului de îngrijiri paliative la pacienții cu cancer din comunitate. Au beneficiat de abordare paliativă 147 de pacienți cu cancer din județele Brașov, Cluj, Iași, dar și din București. (…) Bolnavii au beneficiat de servicii de bază de îngrijiri paliative, care au constat în managementul durerii și al simptomelor, tratamentul depresiei, al anxietății și fricilor, îngrijire corporală, educație privind unde să meargă să își obțină drepturile sociale”, a declarat Moșoiu, în calitate de coordonator al proiectului privind accesul la servicii de bază de îngrijiri paliative, cu prilejul unei conferințe de presă organizate de Hospice Casa Speranței, care, în parteneriat cu Spitalul Saint Gallen din Elveția, derulează acest program de pe 1 mai 2013.Ea a precizat că îngrijirea paliativă are mai multe trepte. „Îngrijirea paliativă specializată este cea care se face de către o echipă complexă, unde ai alături toți profesioniștii — medici, asistenți, sociologi, psihologi, kinetoterapeuți, preoți și așa mai departe. Aceste servicii nu se pot dezvolta atât de repede pe cât este nevoie și atunci am încercat să oferim un nivel de complexitate mai redus, care se numește abordare paliativă”, a menționat aceasta.
Daniela Moșoiu își dorește extinderea proiectului-pilot în țară.
Într-un comunicat al Hospice Casa Speranței România și spitalului din Elveția se arată că, luând în considerare că un medic de familie are în evidență, în medie, zece bolnavi cu cancer pe care îi poate ajuta prin abordare paliativă, iar costul anual pentru îngrijirea paliativă de bază a acestor zece pacienți oncologici este de 4.743 de lei/an, costurile abordării paliative ce ar putea fi decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate ar fi în 2016 de 4 milioane de lei și ar ajunge în 2020 la aproximativ 25 de milioane de lei.”Dacă alocarea bugetară ar începe gradual din 2016 ar reprezenta aproximativ 0,02% din valoarea cheltuielilor realizate în 2015 cu sănătatea (bunuri și servicii). Altfel spus, ar fi nevoie de o suplimentare a bugetului pentru asistența medicală primară cu 0,27%”, arată sursa citată.
Potrivit comunicatului, la nivel național, aproape 180.000 de persoane cu diagnostic oncologic și alte boli incurabile au nevoie de îngrijire paliativă specializată în fiecare an, însă mai puțin de 8% dintre ele beneficiază de aceasta la momentul potrivit.