Marea Britanie va finanța implementarea a opt proiecte în Republica Moldova

La Chişinău a fost lansat ieri Fondul pentru buna guvernare al Guvernului Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în Republica Moldova, care pe parcursul anilor 2016-2017 va aloca peste 5 milioane de euro pentru implementarea a opt proiecte în țara noastră, informează MOLDPRES cu referire la Serviciului de presă al Ministerului Economiei.

Potrivit vicepremierului Octavian Calmîc, ministru al Economiei, care a participat la eveniment, faptul că Republica Moldova este parte a Fondului respectiv, inițiat anul trecut pentru susținerea statelor din Parteneriatul Estic – R. Moldova, Ucraina, Georgia, Bosnia și Herțegovina și Serbia, denotă că țara noastră are o cooperare foarte bună cu Guvernul Marii Britanii, iar lansarea acestor opt proiecte indică asupra stabilirii unui nou nivel, mult mai avansat, în relațiile de colaborare dintre cele două state.

Vicepremierul a specificat că cele peste 5 milioane de euro, alocate pentru implementarea proiectelor, vor fi redirecționate pentru reformarea celor mai sensibile sectoare, inclusiv  lupta împotriva corupției, îmbunătățirea mediului de afaceri, reforma justiției, a sectorului financiar-bancar, energetic, consolidarea administrației publice locale etc. ”Agenda de reforme este axată pe implementarea Acordului de Asociere și celui de Liber Schimb, care reprezintă actualmente liniile directorii pentru reformele interne, îmbunătățirea mediului de afaceri, atragerea investițiilor etc.”, a precizat sursa citată.

La rîndul său, Sir Simon McDonald, secretar de stat, șef al Serviciului Diplomatic al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, a menționat că autoritățile britanice intenționează să contribuie la dezvoltarea Republicii Moldova, inclusiv prin implementarea celor opt proiecte de reformare a unor domenii cheie pentru țara noastră. ”Vom conlucra cu autoritățile pentru a reduce corupția, sărăcia și instabilitatea. Este foarte importantă transparența și reforma sectorului bancar, vom îmbunătăți cadrul legal împreună cu Banca Națională. Și reforma justiției este necesară pentru ca cetățenii să-și recapete încrederea în sistemul de drept”, a precizat oficialul britanic.

Pe parcursul celor doi ani urmează a fi implementate proiectele legate de crearea unui ghid de individualizare a pedepselor pentru cazurile de corupție, asistență pentru noul Departament de Monitorizare a Transparenței Acționariatelor creat la Banca Națională pentru stabilirea procedurilor interne de activitate a structurii, asistență pentru dezvoltarea Agenției Regionale de Dezvoltare creată recent în UTA Gagauz-Yeri, acordarea suportului analitic pentru un sistem fiscal optim, administrarea responsabilă a cheltuielilor publice, diversificarea mediului mediatic din Moldova etc.