Industria își revine după creșterea anemică din 2015 și 2016

Producţia industrială a crescut în unsprezece luni ale anului 2017 cu 4,2 la sută, după o evoluție anemică în anii 2015 și 2016, când avansul a fost de 0,6 și 0,9 la sută. Creșterea a fost peste așteptările Ministerului Economiei și Infrastructurii, care anticipa o majorare a producției industriale în 2017 cu 1 la sută, informează MOLDPRES.

Experții de la minister explică creșterea industriei prin evoluțiile pozitive înregistrate în sectorul agricol, extinderea activității investitorilor străini în unele ramuri relativ noi ale industriei, cum este industria automotive. Industria a fost impulsionată de majorarea cererii interne și externe pentru produse industriale naționale, inclusiv datorată deschiderii piețelor externe, valorificării acordurilor de cooperare economică internațională au contribuit la creșterea producției industriale.

Statisticile oficială denotă o ascensiune puternică a producției industriale în lunile octombrie și noiembrie, cu respectiv 9,9 și 9,5 la sută față de perioadele precedente, care a acoperit handicapul ce s-a produs după declinul din februarie-aprilie.

Ministerul Economiei și Infrastructurii mai anunță că industria prelucrătoare, căreia îi revine 84,5 la sută din totalul industriei, a înregistrat o creștere cu 5,2 la sută, în ianuarie-noiembrie 2017. Industria alimentară, care deține o pondere de 24,5 la sută din industria prelucrătoare, a avut un avans de 8,9 la sută. Fabricarea băuturilor a crescut cu 8,4 la sută, în unsprezece luni ale anului trecut.

Totodată, au fost înregistrate majorări atât la volumul de distilare, rafinare și mixare a băuturilor alcoolice (+14,2 la sută), cât și la volumul producției de vinuri din struguri (+8,1 la sută). Această ramură livrează ponderi relativ importante de produse pe piețele externe: circa 70 la sută din producția de vinuri și circa 50 la sută din producția alcoolică este exportată. Exporturile de băuturi s-au majorat în perioada respectivă cu 13,3 la sută, ponderea acestora în volumul total al exporturilor fiind de circa 8 la sută.

Industria automotive devine o ramură din ce în ce mai importantă pentru economia națională. Politicile statului orientate spre atragerea investițiilor străine directe au contribuit la apariția acestei ramuri a industriei, care are un impact tot mai mare asupra sectorului industrial și exporturilor, menționează Ministerul Economiei și Infrastructurii. În perioada ianuarie-noiembrie 2017, noile proiecte investiționale din cadrul Zonelor Economice Libere au determinat o creștere a producției de fire și cabluri electrice cu 39,3 la sută.

Industria extractivă, deși în luna noiembrie s-a majorat cu 26 la sută, cumulativ, în unsprezece luni ale anului 2017, s-a menținut trendul negativ, de minus 2,4 la sută. Se observă că stimularea producției extractive din ultima perioadă a fost generată de creșterea cererii interne și externe la unele produse ale industriei extractive (pietriș, nisip, argilă), ca urmare a revigorării activității investiționale în sectorul construcțiilor, dar și al creșterii livrărilor pe piețele externe.

În sectorul energetic se înregistrează o stagnare a volumului producției și furnizării de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat.

Ministerul Economiei și Infrastructurii prognozează o creștere a industriei în 2018 și 2019 de 5 la sută anual, iar în 2020 – de 6 la sută.