Cabinetul de miniștri a aprobat proiectul Codul Urbanismului şi Construcţiilor. Documentul stabileşte cadrul legal unitar pentru urbanism, planificarea teritorială, autorizarea şi executarea lucrărilor de proiectare şi de construcţii, asigurarea calităţii construcţiilor, a materialelor şi a produselor pentru construcţii, exercitarea controlului de stat cu privire la respectarea disciplinei în urbanism şi a regimului de autorizare a construcţiilor, informează MOLDPRES.
”Nu există o abordare sistemică în dezvoltarea teritoriilor. Lipsesc planurile de amenajare a acestora și drept urmare dezvoltarea teritoriilor este haotică, o mare parte dintre localități se dezvoltă fără a avea un plan urbanistic general”, constată Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor.
Lipsa planurilor urbanistice generale, precum și a reglementărilor privind exploatarea construcțiilor generează creșterea numărului de construcții neautorizate. Actualmente, ”recepția construcțiilor se limitează doar la constatarea finalizării acesteia”, iar utilizarea nu este reglementată. La fel, lipsește un sistem de documente normative în construcții corelate cu cerințele comunitare, ceea ce creează mari dificultăți în proiectarea și executarea construcțiilor.
Pe lîngă corelarea actelor normative care reglementează acest domeniu, Codul Urbanismului şi Construcţiilor va sistematiza și corela dispozițiile din domeniu într-o structură unitară, va elimina disfuncționalitățile apărute pînă în prezent. Codul va clarifica aspectele privind armonizarea legislației Republicii Moldova în domeniul construcțiilor cu principiile și reglementările Uniunii Europene.
Proiectul legii avizat de Guvern prevede reguli mai clare, care reglementează toate etapele unei construcții, dar și clarifică competențele pentru instituțiile cu atribuții în acest domeniu, inclusiv controlul statului în domeniu. Proiectul, dezbătut în cadrul a 11 mese rotunde, urmează să fie prezentat spre examinare Parlamentului.