Sanatate

Ce este de facut in cazul menoragiei

 

Menstruația în exces (menoragia) ca durată și flux poate ascunde grave probleme de sănătate, iar vizita la ginecolog şi tratamentul  urgent  sunt  necesare  dacă  aceasta  durează  mai  mult  de  o  săptămână şi este adeseori  însoțită  de  dureri constante în abdomenul inferior şi de scurgeri cu cheaguri mari de sânge.Durata și fluxul ciclului menstrual trebuie să varieze în mod normal, deci nu e nevoie de un consult la medic dacă s-a întâmplat o dată. În schimb, dacă problema persistă, atunci ginecologul va determina cauza menoragiei folosindu-se de următoarele teste:

 

  • Testul Papanicolau– pentru a exclude boli precum infecția cervicală, inflamațiile, displazia sau cancerul;
  • Biopsie endometrială– pentru a testa mucoasa uterului privind anomaliile celulare sau cancerul;
  • Ultrasunete (ecografie)- pentru a evalua organele pelvine, inclusiv uterul, ovarele şi pelvisul;
  • Analize de sânge– pentru depistarea anemiei, a bolii glandei tiroide sau dereglări hormonale.

 

Dr. Silviu Iștoc, medic obstetrică-ginecologie explică într-un comunicat transmis www.sănătateatv.ro că abordarea terapeutică a pacientelor care prezintă menstruații abundente este variată. Astfel, specialistul precizează că terapiile medicamentoase, hormonale, chirugicale sau igieno-dietetice sunt frecvent utilizate în astfel de cazuri.

 

Tratamentul menoragiei poate fi şi simptomatic (…) pentru  reducerea  sângerărilor  menstruale, iar în cazul  în care pacienta are  anemie i se pot prescrie suplimente de fier. Cauza este însă repetitivă, prin urmare sunt foarte importante investigaţiile suplimentare pentru descoperirea cauzei şi apoi tratarea acesteia. (…) Cel  mai  frecvent  este  nevoie  de  intervenţii  minim  invazive  pentru  a  stabili  diagnosticul şi de a corecta  cauza organică a menoragiei. De multe ori, paciente care sufereau de ani de zile de menoragie şi infertilitate, cu tratament progesteronic cu efecte limitate, au beneficiat de vindecare totală în urma unor  intervenţii simple, rămânând însărcinate ulterior la scurt timp. În  cazuri  severe  se  poate  discuta şi  despre  operație,  cum  este  histerectomia  pentru  înlăturarea uterului. O altă variantă mai puțin radicală este ablația endometrială, prin care se distruge țesutul endometrial definitiv pentru a nu mai sângera în fiecare lună. Această procedură poate fi repetată pentru a rămâne eficientă şi nu ar trebui luată în calcul dacă urmează să rămâi însărcinată.”, explică dr.Silviu Iștoc.

Related Articles

Back to top button