În Republica Moldova se desfășoară în perioada 24–30 aprilie Săptămîna europeană a imunizărilor. Acțiunea vine să încurajeze promovarea imunizării prin vaccin pentru prevenirea apariţiei diferitelor afecţiuni şi protejarea sănătăţii populaţiei pe tot parcursul vieţii, comunică MOLDPRES.
Cu acest prilej, Ministerul Sănătăţii, Centrul Naţional de Sănătate Publică, în parteneriat cu Biroul OMS şi UNICEF organizează acţiuni de informare și sensibilizare a opiniei publice privind necesitatea imunizării și lupta împotriva bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare.
În context, va fi desfășurată o campanie de informare „Completarea lacunelor în acoperirea vaccinală”, vor avea loc diverse flashmob-uri, şedinţe informative, cluburi de presă, distribuire de materiale informaţionale în locurile publice din capitală, centre raionale, precum și derularea spoturilor sociale.
Potrivit Ministerului Sănătății, imunizarea este una dintre cele mai de succes intervenţii pentru prevenirea îmbolnăvirilor şi a decesului prematur. „În sistemul de sănătate din R. Moldova de la implementarea primelor vaccinuri şi pînă în prezent au fost atinse succese remarcabile în prevenirea unor boli infecţioase, precum hepatita virală B, poliomielita, difteria, tetanosul, tusea convulsivă, rujeola, oreionul, rubeola etc.”, a menţionat sursa citată.
Nivelul de acoperire vaccinală în ţară, cu excepţia infecţiei cauzată de Rotavirus şi cu pneumococi este de circa 90% în grupurile ţintă de populaţie. „În R. Moldova se procură doar vaccinuri înregistrate în modul stabilit, de la producători precalificaţi şi supravegheaţi de OMS. Vaccinurile se păstrează în camere frigorifere şi congelatoare speciale, cu sisteme triple de control al temperaturii și cu monitorizare continuă a temperaturii”, a specificat Serviciul de presă al Ministerului Sănătăţii.
Săptămîna europeană a imunizărilor se află la cea de-a 11-a ediţie, în acest an ea se desfăşoară sub sloganul „Preveniţi. Protejaţi. Imunizaţi.”.