Autoarea sud-coreeană Han Kang, laureată a prestigiosului Man Booker Prize International

Autoarea sud-coreeană Han Kang a câștigat luni seară la Londra prestigiosul Man Booker Prize International, pentru romanul său ‘The Vegetarian’, prezentând povestea unei femei care încearcă „să devină o plantă pentru a se salva de latura întunecată a ființei umane”, relatează AFP.

Man Booker Prize International, care recompensează o operă străină tradusă în engleză și publicată în Marea Britanie, este unul dintre cele mai prestigioase premii din lume. Înființat în 2005, premiul era inițial atribuit o dată la doi ani dar a devenit anual cu această ediție.”Sunt foarte onorată”, a declarat Han Kang. În vârstă de 45 de ani, Kang este o scriitoare recunoscută în Coreea de Sud.

„Prin această povestire extremă, am simțit că pot pune în chestiune (…) latura dificilă a ființei umane”, a subliniat ea.

Romanul a fost ales în unanimitate de un juriu de cinci membri, devansând alte cinci opere aflate în cursă pentru premiu printre care ‘The Story of the Lost Child’ a misterioasei Elena Ferrante și ‘A Strangeness in My Mind’ a scriitorului turc Orhan Pamuk.Președintele juriului Boyd Tonkinle a calificat opera drept „lirică și sfâșietoare”.

Pentru prima dată anul acesta, premiul a fost decernat în comun și traducătoarei, Deborah Smith, care a învățat limba coreeană cu trei ani înainte de a se lansa în traducere cărții.

Ele își vor împărți cecul în valoare de 50.000 de lire (72.000 de dolari, 63.500 de euro), dar această distincție asigură în primul rând notorietate și vânzări record.