Ministrul Culturii, Corina Șuteu, afirmă că instalarea managerului interimar al Operei Naționale București, Beatrice Rancea, trebuie privită ca un moment natural, pentru a relansa activitatea instituției.
„Nu am considerat neapărat că trebuie să fie un moment solemn. Trebuie să îl luăm ca pe un moment natural pentru a relansa activitatea Operei Naționale și sperăm că un moment solemn de celebrare va fi acela când, în fața noilor premiere și a noilor stagiuni pe care le va lansa Opera Națională, vom putea să ne bucurăm că, în sfârșit, lucrurile au fost reorganizate și relansate”, le-a spus ministrul Culturii angajaților ONB.
În opinia ministrului, „ceea ce s-a întâmplat la Opera Română este și o oportunitate pentru a reorganiza, restructura, facilita și crea un cadru legislativ și administrativ mai bun nu numai pentru ONB, dar și pentru instituțiile de spectacol din țară”.
Ea a spus că Beatrice Rancea a acceptat postul de la ONB într-un moment care nu era cel ideal, dar aceasta este o persoană care „iubește provocările”.
„Și este o provocare pe care o vom duce împreună cu ea și împreună cu dumneavoastră”, a promis Șuteu, menționând că Ministerul Culturii va „acompania și susține” deciziile pe care le va lua Beatrice Rancea, pe care a numit-o „omul momentului pentru Opera Națională din București”.
La evenimentul de instalare în funcție a fost prezentă și Patricia Seymour de la Teatrul de Operetă, care a semnalat ministrului Culturii o serie de aspecte referitoare la procedurile de separare a Operei Naționale București de Teatrul Național de Operetă și Muzical „Ion Dacian”, fuzionate prin HG 741/2013. Aceasta a pus accentul pe necesitatea ca ambele teatre să fie definite drept instituții publice de spectacole „de repertoriu”.
„Aș prefera ca răspunsurile detaliate și precise să le dau după ce managerul însuși își va exprima punctul de vedere, pentru că este o chestiune pe care domnia sa o va discuta cu noi și își va spune domnia sa punctul de vedere. (…) Singurul lucru pe care vi l-aș putea spune (…) este că da, noi vom iniția un HG de separare a Operei de Operetă, dorim să o facem în modul cel mai inteligent și înțelept posibil, tocmai pentru a nu produce o bruscare și o violență fără acoperire în privința calității artistice pe care orice instituție de cultură trebuie s-o asigure”, a precizat Corina Șuteu.
De asemenea, din sală au fost adresate întrebări referitoare la numirea unui nou director artistic și asupra „situației de conflict pe care corpul de balet al ONB a avut-o cu Johan Kobborg”. „Ați găsit o soluție? Când ne-o veți prezenta?”, a întrebat mezzosoprana Irina Iordăchescu.
„Suntem în dialog cu Johan Kobborg și Alina Cojocaru și sperăm să găsim o soluție. Asta este ceea ce sperăm și noi, ministerul, suntem alături de Beatrice în a găsi soluția cea mai bună în această chestiune”, a spus Corina Șuteu.
Ministrul a explicat presei că „e vorba de a găsi o formulă de colaborare, în primul rând cu participarea Alinei Cojocaru la spectacolele în care ea este solistă și, în al doilea rând, pentru a relua o posibilitate de colaborare cu Johan Kobborg”.
„Repet, asta nu va mai fi responsabilitatea noastră, a ministerului. Va fi o discuție care va avea loc între Beatrice Rancea și Johan Kobborg și Alina Cojocaru, iar noi, ministerul, vom asista, vom media, vom acompania acest dialog și deciziile pe care le va lua managerul interimar vor fi respectate”, a arătat ministrul.
La evenimentul de instalare a managerului interimar al ONB, Beatrice Rancea, Corina Șuteu a fost însoțită de noul secretar de stat Lucian Vărșăndan, director suspendat de la Teatrul German din Timișoara, și de Anghel Damian, consilier al ministrului Culturii.