Sindromul oboselii cronice este o tulburare de sănătate care se caracterizează printr-o de oboseală inexorabilă care nu poate fi legată de un efort şi nici nu se ameliorează prin odihna obişnuită.Sindromul oboselii cronice are o incidenţă mai mare în rândul femeilor şi se manifestă de obicei ca o stare de epuizare insuportabilă. Sindromul presupune şi apariţia altor simptome cum ar fi cefalee, dureri de gât, mialgii sau dureri articulare. După câteva săptămâni devin vizibile şi celelalte trăsături ale sindromului şi anumetulburările somnului, depresia şi concentrarea dificilă. În prezent, cauzele care declanşează acest sindrom nu sunt bine cunoscute iar diagnosticul pentru afecţiune este pus prin eliminarea altor probleme de sănătate. Din acest motiv, este destul de greu să fie oferite sfaturi pentru evitarea oboselii cronice. Există totuşi câteva metode care pot fi folositoare pentru sindromul oboselii cronice. Iată câteva dintre acestea.
- Încercaţi să evitaţi situaţiile nesemnificative care produc stări anxioase
Acesta este un factor important pentru evitarea sindromului oboselii cronice. Nu vă stresaţi din orice. Stresul are implicaţii atât emoţionale cât şi psihologice, de aceea este extrem de dăunător pentru organism. Încercaţi pe cât posibil să evitaţi situaţiile stresante care nu sunt de mare importanţă.
- Alimentaţia echilibrată
Alimentaţia sănătoasă este un alt factor important pentru prevenirea sindromului oboselii cronice. Limitaţi consumul de zahăr din organism. Totodată, minimalizaţi şi consumul de cofeină, alcool şi ţigări. Medicii recomandă şi evitarea mâncărurilor nesănătoase. O dietă echilibrată vă poate îmbunătăţi considerabil starea de sănătate.
- Încercaţi să duceţi o existenţă moderată
Acest lucru presupune un raport echidistant între activităţile zilnice şi momentele de odihnă. Asiguraţi-vă că vă odihniţi suficient de mult şi nu uitaţi să vă găsiţi timp pentru activităţile de relaxaresau cele recreative.
- Faceţi exerciţii în mod regulat
Practicarea unor exerciţii fizice zilnic îmbunătăţesc considerabil starea de sănătate generală şi contribuie la evitarea sindromului de oboseală acută. Exerciţiile fizice vă ajută să combateţi bolile cardiovasculare, să vă întăriţi musculatura şi să vă menţineţi în formă.
- Luaţi suplimente bazate pe vitamine şi minerale
Suplimentele pe bază de vitamine şi minerale asigură creşterea imunităţii organismului şi stopeazăsindromul oboselii cronice. Sindromul oboselii cronice a fost observat şi la persoanele care sufereau de o infecţie respiratorie sau o răceală, astfel că creşterea imunităţii organismuluidevine cu atât mai necesară. Un nutriţionist este cea mai indicată persoană care îţi poate recomanda suplimente pe bază de vitamine şi minerale. Aportul de vitamine şi minerale cresc considerabil calitatea vieţii