Banca Națională a Elveției (SNB) a confirmat vineri că a intervenit pe piața valutară pentru a slăbi francul, care s-a apreciat semnificativ în raport cu moneda euro după decizia Marii Britanii de a ieși din Uniunea Europeană, transmite Reuters.
După anunțarea rezultatelor Referendumului de joi, francul elvețian, considerat ca o valoare de refugiu, a atins cel mai ridicat nivel în raport cu moneda euro de după luna august 2015 și totodată a înregistrat cea mai mare creștere zilnică de la eliminarea pragului cursului de schimb în data de 15 ianuarie 2015.Ca urmare a intervențiilor SNB, cotația monedei euro a urcat de la un minim de 1,0623 franci până la 1,0790 franci.
„După votul din Marea Britanie în favoarea ieșirii din Uniunea Europeană, francul elvețian a fost supus la presiuni de apreciere. Banca Națională a Elveției a intervenit pe piețele valutare pentru a stabiliza situația și va rămâne activă pe piață”, se arată într-un comunicat al SNB.
Aceasta este una din puținele ocazii când Banca Națională a Elveției confirmă în mod oficial intervențiile pe piață, în condițiile în care în mod normal refuză să comenteze dacă a intrat sau nu pe piață.
Piețele financiare globale s-au prăbușit vineri după publicarea rezultatelor definitive ale referendumului din Marea Britanie care arată că 52% dintre alegători au votat în favoarea ieșirii din Uniunea Europeană.