Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, anunță că se vor analiza în Camera superioară a Parlamentului de la București – în grupurile parlamentare și în Comisia de politică externă – efectele previzibile ale rezultatului votului din Marea Britanie, după care concluziile vor fi date publicității.
„Așa cum am declarat zilele trecute, am fi dorit ca rezultatul referendumului din Marea Britanie să fi fost în favoarea rămânerii în Uniunea Europeană, dar avem cu toții — cetățeni și guverne europene — obligația să respectăm opțiunea majoritară a electoratului din Regat. Renunțarea Marii Britanii la statutul de membru, atunci când va fi solicitată oficial de Guvernul Cameron, se va face într-un interval de doi — cinci ani, printr-o procedură ce se aplică în premieră. Până atunci, instituțiile europene, guvernele țărilor membre și toate structurile implicate își vor putea face propriile estimări și analize, urmând să ia măsurile corespunzătoare. În acest sens, apreciez preocuparea președintelui Iohannis materializată prin consultările pe care le-a inițiat azi la Cotroceni, consultări care vor continua, cu siguranță, după ce vor fi realizate analize temeinice ale tuturor factorilor implicați”, afirmă Tăriceanu într-un comunicat transmis vineri AGERPRES.El consideră că România trebuie să rămână în continuare un partener loial al Uniunii Europene.
„Cred că sunt în asentimentul unei majorități a poporului român, a forțelor politice și a tuturor autorităților publice că România va rămâne în continuare un partener loial al Uniunii Europene care va acționa în spiritul solidarității care a făcut posibilă această construcție”, a adăugat Tăriceanu.