Îmbunătățirea guvernanței corporative la companiile de stat din România a fost subiectul unui workshop de două zile organizat la București de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Ministerul Economiei, informează un comunicat de presă al BERD.
Evenimentul de la București a fost condus de specialistul olandez în guvernanța corporativă Michiel Boersma și a inclus 30 de oficiali din Ministerul Economiei și alte departamente ale guvernului. Participanții au discutat modul în care statul, în calitate de proprietar al unei companii, ar trebui să își gestioneze mai eficient responsabilitățile și să facă companiile mai competitive, eficiente și transparente.
„Guvernanta corporativă este pre-condiție pentru crearea de valoare în orice companie și este un element crucial in dezvoltarea sustenabilă a societăților deținute de stat. Guvernul Romaniei a făcut eforturi semnificative în ultimele șase luni pentru consolidarea cadrului de reglementare și îmbunătățirea principiilor de guvernanță corporativă”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Economiei, Sorana Baciu.
„Îmbunătățirea eficienței și o mai bună transparență în sectorul de stat duc la câștiguri economice și ajută la crearea unor condiții concurențiale echitabile pentru companiile private și cele publice. Acesta la rândul său încurajează un mediu de afaceri sănătos și competitiv. BERD poate împărtăși lecțiile pe care le-a învățat de pe urma investițiilor sale în România și în altă parte”, a spus Mihnea Crăciun, director adjunct pentru România la BERD.
În calitate de acționar la companiile Electrica S.A. și Romgaz, BERD a ajutat aceste companii să pună la punct planuri de acțiune în domeniul guvernanței corporative înainte de listarea lor publică inițială în 2014. Aceste programe au protejat drepturile acționarilor minoritari, ceea ce a redus îngrijorările investitorilor.
BERD, deținută de 64 de țări și două instituții interguvernamentale, susține dezvoltarea economiilor de piață și a democrației. De la începutul activității sale, BERD a investit aproximativ șapte miliarde de euro în peste 368 de proiecte din România.