Turcia și Rusia au convenit înființarea unui mecanism privind Siria

 

Ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, a afirmat miercuri la Ankara că Turcia și Rusia au convenit înființarea unui mecanism privind Siria din care să facă parte oficiali din serviciile de informații, ministerele de externe și forțele armate, relatează agenția Xinhua.

Într-un interviu pentru agenția turcă de presă Anadolu, Cavusoglu a afirmat că prima reuniune bilaterală a acestui mecanism va avea loc joi, la Sankt Petersburg, în Rusia.

Crearea acestui mecanism, care este la nivel ministerial, a fost convenită în cadrul întâlnirii președinților rus și turc, Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdogan, la Sankt Petersburg.

”Înființăm un mecanism puternic împreună cu Rusia în ce privește Siria. Reflectăm de asemenea la o încetare a focului, un ajutor umanitar și o soluție politică”, a declarat șeful diplomației turce.

Șeful Organizației naționale turce de informații (MIT), Hakan Fidan, și reprezentanți ai Ministerului turc de Externe și ai Forțelor armate turce vor pleca în cursul zilei de miercuri în Rusia, potrivit ministrului de externe.

Cavusoglu a mai spus că piloții implicați în doborârea avionului rus pe 24 noiembrie 2015, acțiune ce a dus la o criză în relațiile ruso-turce, se află în detenție din cauza legăturilor lor cu așa-numita Organizație Teroristă Gulen, referire la clericul Fethullah Gulen, autoexilat în SUA. Turcia îl acuză pe Gulen de orchestrarea tentativei de puci din 15 iulie și a cerut extrădarea lui din SUA.

Referitor la mult-așteptatul sistem de apărare antirachetă, Cavusoglu a afirmat că Turcia dorește mai întâi să coopereze cu țările NATO, dar că, până în prezent, rezultatele au fost nesatisfăcătoare.

”Prin urmare, este ceva normal pentru noi să căutăm alte alternative”, a adăugat Cavusoglu, referindu-se la faptul că președinții rus și turc au decis o dezvoltare a cooperării în materie de apărare.

”Nu percepem aceasta ca fiind un pas împotriva NATO. Trebuie să ne înființăm propriul nostru sistem de apărare și să ne dezvoltăm tehnologia în cooperare cu alte țări”, a mai spus ministrul turc de externe.