Barack Obama cere noi fonduri împotriva Zika

Președintele SUA, Barack Obama, a cerut sâmbătă Congresului fonduri suplimentare de luptă împotriva virusului Zika, în lipsa cărora americanii vor fi, în opinia sa, „în pericol”, relatează AFP.

În cadrul alocuțiunii sale săptămânale, președintele democrat i-a îndemnat pe republicanii, care controlează cele două camere ale Congresului, să voteze pentru voturi suplimentare.

Întârzierea acestui vot „îi pune mai mult în pericol pe americani”, a avertizat Obama. În februarie „am cerut Congresului finanțări de urgență considerate necesare de experți pentru a combate Zika”, a reamintit președintele SUA.

Aceste fonduri sunt destinate mai ales „controlului asupra țânțarilor, pentru a stopa propagarea epidemiei, accelerării producției de vaccinuri, pentru noi teste de diagnostic și supravegherii mamelor și bebelușilor infectați”, a spus Obama.

Agenția americană a medicamentului (Food and Drug Administration) a informat vineri că toate donările de sânge din Statele Unite vor fi testate pentru a vedea dacă sunt contaminate cu virusul Zika. „Există încă multă incertitudine în ceea ce privește natura și amploarea transmiterii virusului Zika”, a precizat într-o declarație, Peter Marks, directorul FDA.

Femeile infectate cu Zika prezintă un risc crescut de a da naștere unui copil cu malformații ale creierului, boală denumită microcefalie, amintește AFP.