„Nu suntem în prag de colaps medical. Este încă acceptabil”. Este declarația ministrului Sănătății, dr. Nelu Tătaru, întrebat în cursul unei vizite la Galați care este situația pacienților COVID-19 internați la ATI.

„Avem 243 de pacienți la Terapie Intensivă. Azi vom avea un număr mai mic de cazuri pentru că nu s-au făcut multe teste. În 2-3 zile vom vedea mai clar ce va fi”, a spus el.

”Nu văd în acest moment un pericol pentru starea de urgență, dar recomand, în același timp, menținerea și păstrarea acestor precauție”, a afirmat el.

Oficialul a dat asigurări că în acest moment ”gestionăm situația, locurile sunt în Terapie Intensivă. Vizualizăm o relaxare atât a populației civile, cât și a personalului medical, într-o oarecare măsură”.

”Dacă mai mențineam, măcar două săptămâni, poate că acum eram la baza pantei descendente. Ne-am grăbit cred că să recomandăm politic anumite idei, anumite idei care s-au perpetuat, precum bagatelizarea a ce-a fost, eforturi de trei luni de zile”, a adăugat dr. Nelu Tătaru.

Ministrul a mai spus că măsurile de relaxare au fost niște măsuri asumate cu creșterea numărului de cazuri, în condițiile în care se respectau niște norme: ” Fiecare măsură de relaxare, de comun acord cu agentul economic care stătea în spatele acelor măsuri, a mers cu o serie de norme de funcționare și de desfășurare a acestei activități. Respectarea acelor norme trebuie să aducă numai unui minim de creștere a numărului de cazuri, urmată de o scădere progresivă”.

În ceea ce privește legea carantinei, dr. Nelu Tătaru este convins că aceasta va trece în Parlament: „Eu cred că legea carantinei va trece, că nu-și va permite nimeni să vicieze o evoluție care ar trebui să fie normală”.