FeaturedFluxPolitic

Românii cu reședința sau domiciliu în străinătate vor putea vota la orice secție în afara granițelor

Ministerul Afacerilor Externe va putea propune organizarea de secții de votare în diaspora pe lângă cele aferente misiunilor diplomatice, iar românii cu domiciliul sau reședința în străinătate își vor putea exercita preferința electorală la orice secție organizată în afara granițelor, pe liste suplimentare, a afirmat, miercuri, la Palatul Victoria, ministrul delegat pentru relația cu românii de pretutindeni, Maria Ligor.

„Am adoptat astăzi, prin ordonanță de urgență, modificări aduse normelor de organizare a alegerilor pentru Senat și pentru Camera Deputaților. În esență, am adoptat măsuri speciale pentru organizarea acestor alegeri din decembrie 2016 pentru a rezolva două chestiuni pe care le-am identificat drept obstacole tehnice în calea exercitării dreptului de a alege. Explicit, ne referim la faptul că, pe lângă posibilitatea de a organiza secții de votare la misiunile diplomatice, înțelegând aici ambasade, consulate sau institute culturale, și, de asemenea, secții de votare la solicitarea a 100 de alegători care se înscriu cu această preferință în Registrul Electoral, am creat și posibilitatea de a organiza secții de votare acolo unde au mai fost anterior și unde, în funcție de informațiile de care dispunem, există o prezență semnificativă a românilor. Aceste secții vor fi integrate în lista finală de secții de votare pentru Diaspora, listă care va fi stabilită de Autoritatea Electorală Permanentă”, a explicat Maria Ligor, într-o conferință de presă, la Palatul Victoria.

Ea a spus că nu există, la acest moment, un număr orientativ al secțiilor de votare care se vor înființa în străinătate în acest an.

„Nu avem în acest moment un număr orientativ în legătură cu propunerea pe care o vom face în acest an. Pornim, evident, de la ceea ce am avut și anterior. Numărul orientativ, dacă doriți, pe care l-am avut la alte alegeri este cam de 300 de secții, dar asta nu ne constrânge. (…) MAE are obligația să trimită, în termen de 30 de zile de la începerea perioadei electorale, lista secțiilor de votare”, a explicat Ligor.

Ministrul delegat pentru relația cu românii de pretutindeni a adăugat că o a doua modificare adusă „vizează posibilitatea ca românii cu domiciliul sau reședința în străinătate să poată vota la orice secție din străinătate”.

„Respectiv, posibilitatea să fie înscriși în listele suplimentare, indiferent de secția de votare la care se prezintă. Până în prezent, exista o dificultate în acest sens și am încercat să eliminăm acest obstacol”, a precizat Ligor.

Ea a menționat, referitor la folosirea listelor suplimentare, că „principala preocupare care exista anterior era legată de posibilitatea votului dublu sau multiplu”.

„Legea 208 care e în vigoare în momentul de față prevede foarte clar că identitatea alegătorului este verificată elctronic și că această eventualitate a votului multiplu este practic eliminată”, a spus Ligor.

Întrebată dacă pe listele suplimentare vor putea vota și românii care nu s-au înscris în Registrul Electoral, Ligor a spus: „Exact”.

„Cei care sunt înscriși în Registrul Electoral sunt alegătorii care își exercită dreptul de vot fie prin corespondență, fie fac o opțiune pentru crearea unei secții de votare acolo unde și locuiesc, dar ca să se poată înființa secția de votare respectivă trebuie să existe cel puțin 100 de persoane în acea localitate cu acea opțiune. Până în prezent, din păcate, avem o singură situație de acest gen, în Republica Moldova, unde, într-o localitate, avem 100 de alegători care și-au exprimat dorința să voteze la o secție de votare organizată acolo”, a spus ministrul.

Maria Ligor a adăugat că ordonanța prevede și „posibilitatea ca cererea de înscriere în Registrul Electoral și copiile după actele doveditoare ale domiciliului sau reședinței în străinătate să poate fi trimise la ambasade sau consulate și în format electronic, prin email”.

Potrivit ministrului, având în vedere că data alegerilor parlamentare a fost fixată pentru 11 decembrie, data până la care românii din Diaspora se mai pot înscrie în Registrul Electoral, așa cum prevede lege, „devine 14 septembrie”.

Related Articles

Back to top button