R. Moldova va negocia cu Federația Rusă un nou proiect de Acord privind migrația de muncă

Cabinetul de miniștri al Republicii Moldova a aprobat ieri hotărîrea de a acorda împuterniciri unei delegații oficiale în vederea negocierii cu Guvernul Federației Ruse a Acordului privind colaborarea în domeniul migrației de muncă, informează MOLDPRES.

Potrivit ultimelor date oficiale prezentate de către Serviciul Federal Migrațiune, în Federația Rusă munceau în baza unei patente de activitate circa 50 mii de cetățeni din Moldova. ”Acestea sînt date cu referire la lucrătorii emigranți documentați, numărul total fiind cu mult mai mare și nu poate fi estimat cu exactitate, întrucît marea majoritate a cetățenilor moldoveni preferă să muncească sezonier”, menționează Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei.

Surse neoficiale arată că în Rusia ar lucra circa jumătate de milion de moldoveni, iar alte surse estimează numărul lor la 250-300 mii.

În lipsa unei monitorizări eficiente a fluxurilor migraționale între organele competente în domeniu, ”cifrele sînt estimate diferit, ceea ce nu permite o gestionare eficientă a acestora”. Totodată procedurile de obținere a patentei sînt complicate, din aceste considerente este necesar de a fi reluat dialogul bilateral ce reglementează relațiile de muncă, subliniază Ministerul Muncii.

Potrivit Acordului propus spre negociere, părțile vor coopera în domeniul reglementării fluxurilor migraționale și creării unor condiții de desfășurare legală a activității de muncă. Acordul va fi încheiat pe o perioadă de cinci ani. Dialogul bilateral cu Federația Rusă asupra proiectului de Acord a fost inițiat încă în anul 2009, iar în 2012 au fost finalizate procedurile interne pe marginea acestuia, însă documentul nu a fost semnat în condițiile în care partea rusă nu s-a arătat disponibilă spre semnare. Deoarece Moscova și-a arătat deschiderea după o perioadă mare de timp, Acordul urmează să fie renegociat și adaptat cerințelor actuale spre a fi semnat, mai notează Ministerul Muncii.