Cand va treziti dimineata si beti o ceasca de cafea, de multe ori aveti senzatia ca nivelul de energie ridicat va fi suficient pentru tot restul zilei. Cu toate acestea, dupa ce ati mancat un pranz copios, simtiti cum nivelul de energie si puterea de concentrare scade. Apare nevoia de somn, iar pentru continuarea activitatii este nevoie de un efort suplimentar.
Acest fenomen este numit “coma alimentara” si apare dupa masa, atunci cand organismul nu mai are suficienta energie pentru activitatile obisnuite. Si asta pentru ca toata energia este concentrata in stomac, pentru a digera alimentele.
Beneficiile somnului de dupa amiaza
Persoanele care dorm in mod regulat dupa-amiaza , cel putin 30-40 de minute, prezinta o putere de concentrare si vigilenta crescuta pe tot parcursul zilei. Exista cateva studii care au demonstrat ca 30 de minute de somn in timpul zilei au un beneficiu mai mare comparativ cu o cana de cafea sau o serie de exercitii fizice.
De ce este necesar sa ne facem somnul de frumusete
Un alt beneficiu pe care il are somnul de dupa-amiaza este imbunatatirea starii de sanatate. Lipsa somnului determina secretia unei cantitati crescute de cortizol in sange. Cortizolul, numit si hormonul “stresului”, este secretat de glandele suprarenale. Dar excesul de cortizol creste intoleranta la glucoza, afecteaza sistemul imunitar, favorizeaza acumularea de grasime in zona abdominala si scade nivelul de testosteron. Toate aceste efecte negative pot determina aparitia afectiunilor cardiovasculare si a diabetului zaharat. Un pui de somn in timpul zilei da ocazia creierului sa se odihneasca si corpului sa se vindece.
Afectiuni care duc la perturbarea ritmului circadian
In alte cazuri, nevoia unui somn de dupa-amiaza ascunde de fapt o problema medicala. Un motiv pentru care simtim nevoia sa dormim si in timpul zilei este perturbarea ritmului circadian. Acest lucru se intampla in cazul persoanelor care petrec mult timp calatorind sau in cazul celor in care munca lor implica ture de noapte. Ritmul circadian reprezinta “ceasul” nostru biologic. In conformitate cu functionarea acestuia, corpul nostru trece prin toate schimbarile fizice, psihice si comportamentale. Ritmul circadian este reglat cu ajutorul hormonilor si al luminii exterioare, cum ar fi ziua sau noaptea
Alta cauza de somnolenta in timpul zilei este sindromul de apnee in somn. Aceasta afectiune consta in obstructia partiala sau completa a orofaringelui in timpul somnului. Aceste pauze pot dura de la cateva secunde la cateva minute si astfel produc treziri din somn, de scurta durata. Unul dintre principalele simptome al sindromului de apnee in somn este somnolenta in timpul zilei si o stare de oboseala continua.
Desigur, cauza cea mai frecventa pentru care simtim nevoia sa dormim in timpul zilei este lipsa somnului in timpul noptii, pe fondul unei insomnii. Insomnia poate fi cauzata de numerosi factori, cum ar fi anxietatea, stresul, depresia sau unele medicamente. Aproximativ una din trei persoane a experimentat cel putin un episod de insomnie de-a lungul vietii.
Dr. Oana M. Stanciu
Medic Rezident Geriatrie și Gerontologie