Păreri pro și contra vaccinare în cadrul unei dezbateri desfășurate la Senat

Păreri pro și contra vaccinării au fost exprimate marți de către participanții la o dezbatere pe tema proiectului de lege privind vaccinarea persoanelor, inițiat de Guvern, organizată de Comisia pentru sănătate publică a Senatului.

Secretarul de stat Dan Dumitrescu, de la Ministerul Sănătății, a subliniat că activitatea de vaccinare este componentă principală prioritară a sistemului de sănătate publică.

„Pentru vaccinările obligatorii, furnizorii de servicii au obligația de a informa părinții copiilor sau reprezentanții legali ai acestora cu privire la calendarul național de vaccinare iar consimțământul este prezumat cu excepția situației în care părinții sau reprezentanții legali refuză în scris acest lucru. În vederea asigurării dreptului la sănătate și educație a tuturor copiilor și tinerilor, garantate de stat, înscrierea acestora într-o colectivitate de învățământ se va face numai după prezentarea documentelor care atestă efectuarea vaccinurilor obligatorii sau a unei scheme de recuperare pe care să o realizeze în termen de un an”, a explicat Dumitrescu.

Avocatul Livică Fătu, din partea Colegiului Medicilor din România, a precizat că analiza și documentarea realizată de instituție au scos în evidență în „mod categoric” faptul că numărul celor care își doresc și au nevoie de vaccinuri în România este mult mai mare decât cei care resping vaccinarea obligatorie.

„Din punctul nostru de vedere, această lege este necesară și este obligatorie”, a spus avocatul.

Maria Nicoleta Andreescu, reprezentanta APADOR-CH, a solicitat să se clarifice diferența între contravenție și infracțiune, respectiv în cazul neasigurării la timp a unei cantități suficiente de vaccinuri, nerespectării procedurilor pentru efectuarea vaccinului și în cazul refuzului vaccinării.

„Este important ca în această lege să se țină cont de recomandările internaționale care au la bază medicina bazată pe dovezi. Să se țină cont de părerea experților în vaccinare. Cred că nu este niciun dubiu pentru toată lumea că vaccinarea reprezintă una dintre cele mai importante descoperiri ale științei și ea trebuie folosită ca atare pentru că a salvat mai multe vieți decât orice altă descoperire a științei”, a afirmat, la rândul său, vicepreședintele Societății Naționale de Medicina Familiei, Sandra Alexiu.

La rândul său, senatorul Leon Dănăilă a amintit că în secolul trecut au murit din cauza variolei 30 de milioane de persoane.

„Odată cu introducerea acestui vaccin împotriva variolei s-a constat faptul că în 1977 variola a fost eradicată pe tot globul pământesc. În 1971 s-a introdus vaccinul împotriva rujeolei. Vaccinul este intervenția medicală cu cel mai mare grad de eficacitate din istoria omenirii, este un act de siguranță națională. Sigur că nimeni nu poate să garanteze 100% că un vaccin nu va produce nicio reacție. Vaccinul produce reacții minore, fie locale, fie reacții alergice…”, a susținut medicul Leon Dănăilă.

Reprezentanta Asociației Mame pentru Mame, Ana Măiță, a spus că susține proiectul legii vaccinării 100% și sănătatea publică, afirmând că marea majoritatea a părinților din România sunt responsabili.

Avocatul Alexandra Oberschi a cerut ca statul suporte un set de analize înainte de vaccinare.

„Credem că este necesar un set de analize imunologice și alergologice, genetice. Să existe o siguranță a vaccinului pentru cei care doresc să îl facă”, a adăugat avocatul.

Anca Nițulescu, de profesie medic, a propus ca vaccinarea să nu fie obligatorie pentru copii, personalul medical, iar medicilor să nu li se interzică să prezinte aspectele negative ale vaccinurilor.

Președintele Comisiei pentru sănătate publică din Senat, Laszlo Attila, și vicepreședintele acestei comisii, Renică Diaconescu, au spus că propunerile făcute în cadrul dezbaterii vor fi analizate și va fi cerută părerea tuturor profesioniștilor din sistemul de sănătate.