Cum prevenim insolaţia

 

Sezonul cald se traduce prin vacanţă şi stare de bine, însă statul prea mult la soare poate provoca insolaţie, indiferent că aţi optat pentru o zi mai lungă la plajă sau că aţi avut treabă în oraş în jurul orelor nepotrivite, aceasta îşi poate face apariţia.

Conform CSID, acestea sunt câteva trucuri pentru a preveni insolaţia.

Insolaţia este predictibilă şi se poate preveni cu uşurinţă. În caz contrar, riscăm o serie de efecte adverse de la arderea suprafeţei pielii până la stări de greaţă, vomă, frisoane şi temperatură ridicată. În cazuri severe, pielea poate ajunge să prezinte pustule, ca urmare a arsurii provocate, motiv pentru care este indicată vizita la un cadru medical.

Cu toate acestea, pentru a o preveni, broşurile Mayo Clinic recomandă o serie de paşi pe care îi puteţi urma:

• Purtaţi haine lejere. Excesul de îmbrăcăminte nu va permite organismului dumneavoastră să se răcească în mod corespunzător.

• Protejaţi-vă împotriva arsurilor solare. Insolaţia afectează capacitatea organismului de a se răci. Protejaţi-vă în aer liber cu o pălărie şi ochelari de soare cu lentile mari şi nu uitaţi să utilizaţi o protecţie solară cu spectru larg, cu un SPF de cel puţin 30. Aplicaţi protecţia solară cu generozitate şi aplicaţi din nou la fiecare două ore – sau mai des, dacă mergeţi la înot sau transpiraţi.

• Consumaţi multe lichide. Hidratarea vă ajută să menţineţi o temperatură normală a corpului.

• Fiţi atenţi în cazul în care luaţi medicamente care pot afecta capacitatea organismului de a rămâne hidratat şi disipa căldura.

• Nu lăsaţi niciodată pe cineva într-o maşină parcată. Aceasta este o cauză comună a deceselor copiilor, provocate de căldură. Atunci când este parcată la soare, temperatura din maşină se poate ridica la peste 30 de grade în 10 minute.

• Evitaţi pe cât posibil cele mai calde ore ale zilei (12-17). În cazul în care nu se poate evita activitatea obositoare în vreme caldă, consumaţi multe lichide şi odihniţi-vă în mod frecvent într-un loc răcoros. Încercaţi să programaţi munca fizică pentru părţile mai reci ale zilei, cum ar fi dimineaţa devreme sau seara.

• Dacă participaţi la un eveniment sportiv intens sau activitate în vreme caldă, asiguraţi-vă că există servicii medicale disponibile, apropiate, în cazul unei situaţii de urgenţă.