Scriitorul irlandez William Trevor a murit la 88 de ani

„Anunțăm cu regret moartea lui William Trevor, unul dintre marii scriitori ai Irlandei”, a anunțat editura Penguin Ireland pe Twitter. „Prezentăm condoleanțele noastre familiei”, a indicat editura în mesajul postat.

Celebrul romancier irlandez și autor de proză scurtă William Trevor a murit la vârsta de 88 de ani, a anunțat luni editura sa, citată de DPA.

Radioteleviziunea irlandeză RTE a elogiat în Trevor „un maestru al prozei scurte moderne” și l-a citat pe președintele Michael D. Higgins cu declarația că el a fost „un scriitor de renume mondial, de mare distincție, cu realizări impresionante, eleganță și grație”.

The New Yorker i-a adus la rândul său un omagiu pe Twitter lui Trevor, numindu-l „unul dintre cei mari” și anunțând că scriitorul a publicat aproape 50 de povestiri în revistă.

Trevor s-a aflat de trei ori pe lista scurtă pentru Booker Prize și a câștigat mai multe premii literare în Irlanda și Marea Britanie.

El s-a născut în County Cork, în sudul Irlandei, în 1928, dar a locuit în Devon, în sud-vestul Angliei, în ultimele decenii.

„Mă consider un autor irlandez”, a declarat el într-un interviu, potrivit RTE. „Sunt unul dintre puținii scriitori irlandezi cărora le place fraza. Întrucât sunt irlandez, simt că aparțin tradiției irlandeze”, a adăugat scriitorul.

„The old boys”, primul roman al lui Trevor, a rămas una dintre cele mai cunoscute cărți ale sale de la publicarea ei, în 1964. Cel mai recent roman al său, „Love and summer”, a fost introdus pe lista lungă pentru Booker Prize în 2009.