Cheia pentru o alimentatie sanatoasa la varsta a treia este consumul de alimente integrale si cat mai putin procesate, cat mai naturale si in stare cruda. Astfel, organismul asimileaza mai repede substantele nutritive, vitaminele si mineralele.
Ce trebuie sa stiti despre vitamine
Vitaminele au un rol important in organism: previn infectiile, imbunatatesc functiile sistemului nervos si ne ajuta sa avem un nivel de energie ridicat. Vitaminele pot fi solubile in apa (vitamina C, complexul de vitamine B, acidul folic) si solubile in grasimi (vitaminele A, D, E si K). In cazul anumitor vitamine, alimentele ne pot asigura o cantitate mai mica decat necesarul zilnic, ducand la aparitia unor afectiuni. Se recomanda suplimentarea zilnica cu multivitamine, in special in cazul varstnicilor, cu avizul medicului. Unele vitamine pot interactiona cu tratamentul medicamentos pe care il luati, asa ca aveti grija.
Atunci cand luam suplimente alimentare, trebuie sa fim atenti si sa evitam supradozajul. Hipervitaminoza apare mai frecvent in cazul unor doze mari de vitaminele A, C, B6, D si B3. In continuare, va prezentam vitaminele care nu trebuie sa lipseasca din alimentatia seniorilor.
Vitamina A
Contribuie la mentinerea integritatii tesutului epitelial si se gaseste sub forma de beta-caroten in vegetale cu frunze de culoare verde inchis, fructe si legume galbene. Administrata in cantitati mari, vitamina A este toxica.
Acidul folic
Se gaseste in cantitati crescute in legume si carne. De multe ori, din cauza unui aport inadecvat, a absorbtiei scazute sau a unor medicamente, este necesar sa luati suplimente care contin acid folic. Are rol de protectie impotriva bolilor arteriale coronariene.
Complexul de vitamine B
Odata cu inaintarea in varsta, scade si secretia de suc gastric din stomac, rezultatul fiind o absorbite deficitara de vitamina B12. O doza zilnica de 1.3 mg de vitamina B6 poate imbunatati functiile cerebrale. Aportul zilnic recomandat de vitamine B poate fi obtinut din alimente sau suplimente alimentare.
Vitamina C
Are un rol antioxidant puternic, poate combate racelile si ajuta organismul la vindecarea mai rapida. Consumati multe legume si fructe, in special citrice.
Vitamina DPe masura ce inaintam in varsta, pielea sintetizeaza tot mai greu vitamina D. Este recomandata administrarea de sub forma de tablete in perioada toamna-iarna, cand lumina soarelui nu este puternica.
Vitamina E
Este un puternic antioxidant cu rol de protectie impotriva bolii Alzheimer si a bolilor cardiovasculare. Cauza cea mai frecventa a carentei de vitamina E este aportul inadecvat sau malabsorbtia, din cauza anumitor afectiuni.
Vitamina K
Are un rol important in reglarea homeostaziei sangelui. Deficitul de vitamina K se intalneste rar la varstnicii sanatosi. Deficitul de vitamina K sporeste riscul de sangerare, in special la pacientii care se afla in tratament cu anticoagulante cumarinice. Consultati medicul specialist inainte de a lua suplimente cu vitamina K.
Dr. Oana M. Stanciu
Medic rezident geriatrie si gerontologie