Basarabia

Procurorul General va fi numit de către Președintele țării la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor

Procurorul General va fi numit de către Președintele țării la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), potrivit unei modificări legislative a Constituției R. Moldova. Documentul a fost adoptat astăzi în prima şi a doua lectură de către Legislativ cu votul a 84 de deputaţi, relatează MOLDPRES.

Viceministrul Justiţiei, Nicolae Eşanu, a declarat că modificarea se referă la trei articole care definesc instituția Procuraturii, funcția Procurorului General și a celor ierarhic inferiori, precum și activitatea CSP. „Necesitatea modificării legii supreme a venit după adoptarea noii legi a procuraturii, care schimbă, între altele, modalitatea de desemnare a Procurorului General și minimalizează impactul politicului asupra instituției procuraturii”, a spus Eşanu.

Potrivit proiectului, şeful statului va numi Procurorul General la propunerea CSP  pentru un mandat de 7 ani, care nu poate fi reînnoit. Totodată, candidatul pentru funcția de Procuror General este desemnat în urma unui concurs public organizat de CSP și înaintat Președintelui. Șeful statului, la fel ca și în cazul judecătorilor, poate respinge o singură dată candidatura propusă de CSP. Refuzul trebuie să fie motivat, iar la propunerea repetată, făcută de 2/3 din membrii CSP, Președintele este obligat să semneze decretul de numire în funcție a Procurorului General.

Totodată, Procurorul General este demis din funcție de către Președintele R. Moldova, la propunerea CSP, în condițiile legii, pentru motive obiective și în temeiul unei proceduri transparente.

Noile modificări vor intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Related Articles

Back to top button