ANRE: Factura finală la energia electrică pentru populație va scădea cu 1,9 – 2% de la 1 ianuarie

 

Factura finală plătită de populație la energia electrică va scădea cu 1,9 – 2% de la 1 ianuarie 2017, după ce Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) a decis, miercuri, reducerea tarifelor de distribuție și a prețului energiei reglementate pentru populație, au declarat, pentru AGERPRES, reprezentanții Autorității.

„Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat, în ședința din 14 decembrie 2015, pentru al doilea an consecutiv, reducerea tarifelor specifice pentru serviciul de distribuție a energiei electrice și a prețului pentru energia electrică reactivă la operatorii de distribuție concesionari pentru anul 2017. Potrivit atribuțiilor sale de reglementare, anual, până la data de 31 decembrie, ANRE are obligația aprobării tarifelor pentru serviciul de distribuție a energiei electrice, pentru fiecare operator de distribuție concesionar, în parte”, se precizează într-un comunicat al ANRE.

Potrivit documentului citat, ca urmare a analizei datelor transmise de operatorii de distribuție concesionari și a calculelor preliminare a veniturilor reglementate, cu luarea în considerare a corecțiilor anuale efectuate conform cadrului de reglementare în vigoare, tarifele calculate pentru anul 2017 înregistrează, față de anul 2016, scăderi cuprinse între 3,80% și 9,4%.

Enel Distribuție Banat va reduce tarifele de distribuție pentru consumatorii casnici cu 9,04%, Enel Distribuție Muntenia, cu 8,37%, FDEE Electrica Distribuție Muntenia Nord cu 7,92%, Enel Distribuție Dobrogea, cu 6,36%, FDEEE Electrica distribuție Transilvania Nord cu 5,98%, CEZ Distribuție cu 4,55%, FDEE Electrica Distribuție Transilvania Sud, cu 3,87% și E.ON Moldova Distribuție cu 3,80%.

„Apreciem că scăderea tarifelor specifice de distribuție va avea un impact favorabil pentru utilizatorii serviciului de distribuție, deopotrivă casnici și noncasnici, de pe teritoriul întregii țări și că va avea un efect antiinflaționist, care se poate regăsi în diminuarea costurilor agenților economici consumatori de energie electrică, cu avantajul creșterii competitivității acestora și al diminuării prețurilor bunurilor și serviciilor”, precizează ANRE.

Comitetul de reglementare al instituției a aprobat și Ordinul pentru aprobarea tarifelor reglementate de energie electrică aplicate de furnizorii de ultimă instanță clienților casnici care nu și-au exercitat dreptul de eligibilitate precum și a condițiilor de aplicare a tarifelor reglementate și a tarifelor Componenta de Piață Concurențială.

„Aprobarea tarifelor reglementate de energie electrica aplicate de furnizorii de ultima instanță clienților casnici va conduce, în anul 2017, la o reducere a acestora cu cca. 6,47 % față de cele aplicate în anul 2016, reducere datorată, în principal, scăderii tarifelor specifice de distribuție a energiei electrice aprobate în ședința de astăzi, precum și reducerii prețului de achiziție a energiei electrice din contractele reglementate”, se mai arată în comunicat.

În prezent, din energia consumată de populație, 30% are preț reglementat de ANRE (care scade cu 6,47%), iar 70% provine din piața liberă de energie.

„Per total, în urma deciziilor ANRE, factura finală pentru populație va scădea cu circa 1,9-2% de la 1 ianuarie”, au precizat reprezentanții ANRE pentru AGERPRES.

Potrivit calendarului stabilit în 2012, piața de energie electrică va fi complet liberalizată de la 31 decembrie 2017.

Consumatorii casnici plătesc de la 1 ianuarie 2016 cu 3,5% mai puțin la energia electrică deoarece tarifele de distribuție au scăzut cu 12% în medie, în timp ce ponderea certificatelor verzi a crescut de la 35 de lei la 43 de lei.

În iunie, ANRE a anunțat reducerea, în medie, cu 2% a prețului energiei electrice din facturile clienților casnici, de la 1 iulie.