Franța: Francois Fillon, candidatul dreptei la alegerile prezidențiale, își continuă campania, în pofida divizărilor în tabăra sa

 

Candidatul dreptei pentru alegerile prezidențiale din Franța, Francois Fillon, înglodat în suspiciuni privind locurile de muncă fictive ale soției sale, Penelope Fillon, și-a continuat joi campania, în pofida divizărilor din cadrul taberei sale politice, alimentate zilnic de dezvăluirile apărute în presă, relatează AFP.

”De fapt, eu n-am fost niciodată într-adevăr asistenta sa sau ceva de acest fel”. Această frază, pronunțată de către Penelope Fillon într-un interviu, filmat în 2007 de către un ziar englez și descoperit de către canalul public de televiziune France 2, este ultima dezvăluire în acest scandal. Ea alimentează polemica privind realitatea în legătură cu activitățile celei care se prezintă drept ”une paysanne”.

”Nu mă ocup de comunicare”, spune, de asemenea, Penelope Fillon, în unele fragmente din interviul realizat în limba engleză de către Sunday Telegraph, care se interesa de viața dnei Fillon, originară din Țara Galilor (Regatul Unit) și al cărei soț fusese numit recent prim-ministru al Franței. Fragmentele au fost difuzate joi seara în emisiunea „Envoyé Spécial” la France 2.

Avocatul lui Penelope Fillon, Pierre Cornut-Gentille, a denunțat într-un comunicat, înainte de difuzare, frazele ”scoase din context” și a dat asigurări că soția candidatului dreptei le-a oferit anchetatorilor ”toate detaliile care dovedesc existența unor activități efective” prestate de către ea.

Parchetul întreprinde de săptămâna trecută o anchetă privind realitatea în legătură cu activitățile care i-au permis dnei Fillon, potrivit publicației Le Canard Enchainé, să primească suma brută de 900.000 de euro în perioada 1988-2013, ca asistentă parlamentară a soțului său, apoi ca adjunct, și în calitate de colaboratoare la o revistă literară. Ancheta se referă, de asemenea, la locurile de muncă în cazul a doi dintre copiii săi, care au primit 84.000 de euro, potrivit publicației.

Joi, anchetatorii, care au întreprins deja o percheziție la Adunarea Națională și au audiat cuplul Fillon, au chestionat-o și pe secretara particulară a candidatului prezidențial, precum și pe asistenta sa parlamentară.

Alte mijloace media, precum cotidianul Le Monde și site-ul Mediapart, au difuzat săptămâna trecută informații despre activitățile lucrative ale consultantului Francois Fillon, care a înființat societatea ”2F” în 2012, chiar înainte de a fi ales deputat de Paris.

”Evenimentele și faptele se acumulează de la o zi la alta” și ”aceasta provoacă îndoieli”, a declarat deputatul Philippe Gosselin, care încearcă să-l convingă pe fostul premier (1995-1997) și primar al orașului Bordeaux Alain Juppé (71 de ani), învins în cel de-al doilea tur al alegerilor primare ale dreptei, să revină în cursa pentru președinție.

Dar Francois Fillon este decis în prezent să meargă ”până la capăt” în campania sa. Joi, el s-a deplasat în satele din nord-estul Franței, unde, înainte de un miting, a fost întâmpinat cu strigăte ”Fillon, demisia !”.

”Nu dreptatea este cea pe care ei o caută, ci să mă distrugă, și, dincolo de persoana mea, să spargă dreapta, să-i fure voturile”, a declarat Fillon în fața a circa o mie de persoane venite să-l asculte la miting, el susținându-și din nou nevinovăția.

Dar, notează AFP, se aud tot mai multe voci din propria-i tabără care cer înlocuirea sa. ”Suntem un pic orchestra Titanicului. Suntem pe cale să ne scufundăm”, declara joi, alarmat, deputatul de dreapta Georges Fenech. ”Rezultatul alegerilor primare este acum caduc”, a adăugat el.

Alegătorii de dreapta se arată acum dezorientați. Potrivit unui sondaj publicat joi, partizanii partidului de dreapta Republicanii își mențin într-o proporție de 58 % încrederea în Fillon, dar 69 % dintre francezi vor înlocuirea lui în cursa pentru alegerile prezidențiale.

François Fillon, considerat mult timp drept un posibil învingător la alegerile prezidențiale, acum ar fi eliminat din primul tur de scrutin, ce va avea loc pe 23 aprilie, potrivit unui alt sondaj, care îl clasează după candidata extremei drepte Marine Le Pen (27 %) și după centristul Emmanuel Macron (23 %).