. Prim-ministrul Pavel Filip a participat la evenimentul de lansare a proiectului Agricultură Performantă în Republica Moldova, finanțat de Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), în valoare de 21 milioane de dolari SUA, transmite MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.
Cu această ocazie, Premierul a reiterat importanța sectorului agroindustrial pentru economia Republicii Moldova, dat fiind că acesta asigură securitatea alimentară a ţării şi constituie o ramură tradiţională, unde activează o bună parte din populaţie. Şeful Executivului s-a arătat încrezător că Moldova va reveni pe harta europeană ca o ţară cu un sector agroindustrial bine dezvoltat.
„Odată ce avem Acordul de Liber Schimb cu Uniunea Europeană, trebuie să fim competitivi pe această piață, dar și pe cea internă, pentru a oferi cetățenilor noștri produse de calitate. Avem posibilitatea să facem investiții pentru a implementa tehnologii noi, astfel încît cei care muncesc în sectorul agroindustrial să fie siguri că eforturile lor vor aduce roade”, a declarat Pavel Filip.
Prezent la eveniment, Ambasadorul SUA în Republica Moldova, James Pettit, a remarcat că exporturile moldovenești pe piața UE sînt în ascensiune, iar noul proiect va ajuta fermierii să se conformeze la standardele europene. „Producătorii agricoli trebuie să sporească calitatea produselor, să adopte soiuri noi, să asigure stabilitatea livrărilor și siguranța alimentară. Adițional, va fi evaluat potențialul de export pentru noi produse agricole cu valoare adăugată înaltă, cum ar fi pomușoarele și mierea”, a spus James Pettit.
În context, Premierul a reiterat recunoștința Republicii Moldova pentru suportul constant pe care-l oferă țării noastre partenerii externi, inclusiv SUA. Pe parcursul a 25 de ani, Statele Unite ale Americii au acordat asistenţă ţării noastre în valoare de peste 1,4 miliarde de dolari SUA și numai în anul trecut acest ajutor s-a ridicat la aproximativ 45 milioane de dolari SUA.
Proiectul Agricultură Performantă în Moldova are o durată de 5 ani, iar printre prioritățile acestuia se numără asistarea producătorilor agricoli în comercializarea și exportul de produse agricole de valoare adăugată înaltă, adoptarea tehnologiilor avansate de producere și post-recoltare, dar și îmbunătățirea calității serviciilor oferite de asociațiile de producători agricoli membrilor lor.