Breaking News

Pavel Filip: „Ne dorim o administraţie mai suplă, eficientă, cu capacităţi mai mari, orientată spre rezultate”

Prim-ministrul Pavel Filip şi Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, au prezidat şedinţa de lucru cu înalţii consilieri ai UE care au misiunea de a asista autorităţile în procesul de realizare a reformelor şi de implementare a prevederilor Acordului de Asociere RM – UE, a relatat pentru MOLDPRES Direcţia comunicare și protocol a Executivului.

Discuţiile s-au axat pe Agenda de reforme a Guvernului, în particular, pe propunerea de reformă a administraţiei publice centrale şi pe evoluțiile în activitatea anticorupție.

Prim-ministrul a menţionat importanţa transferului de cunoştinţe, a experienţei şi a consultanţei tehnice în procesul de reformă şi a îndemnat consilierii UE să introducă o nouă filozofie în sectoarele şi ministerele în care activează, bazată pe cele mai bune practici europene. Pavel Filip a îndemnat consilierii de nivel înalt să conlucreze strîns cu Centrul de implementare a reformelor, creat pe lîngă Guvern, pentru a transmite experienţa şi expertiza lor în promovarea reformelor în diverse domenii. În mod special, Premierul s-a referit la reforma administraţiei publice, care este o prioritate a Guvernului.

În context, Prim-ministrul a menţionat că există 13 state membre ale UE a căror populație este între 1 și 10 milioane, așa cum este cazul Moldovei, iar 12 dintre acestea au mai puține ministere decît ţara noastră. „Punem accent nu pe reducerea ministerelor sau a angajaţilor, ci pe optimizarea proceselor, pentru a elimina funcţiile improprii ministerelor. Ne dorim o administraţie mai suplă, eficientă, cu capacităţi mai mari şi cu o remunerare mai bună, orientată spre rezultate”, a adăugat Premierul.

La rîndul său, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, a declarat că „reforma ministerelor este o politică a Guvernului Republicii Moldova pe care o salutăm. Coaliția de la guvernare este, însă, cea care poate defini liniile directoare ale reformei. UE este gata să susțină reforma administrației publice cu accent pe crearea de structuri eficiente care prestează servicii de calitate cetățenilor”.

Referitor la evoluțiile în activitatea anticorupție, un alt subiect de pe agenda de discuţii, Prim-ministrul a evidenţiat că există doi piloni importanţi care stau la baza dezvoltării Republicii Moldova. „Sistemul educaţional şi supremaţia legii pot asigura dezvoltarea economică durabilă și bunăstarea populației. Trebuie să oferim o educaţie calitativă, în condițiile în care oamenii constituie resursa de bază a ţării noastre, iar legea trebuie să stea în capul mesei”, a declarat Pavel Filip. În context, Premierul a accentuat importanţa prevenţiei corupţiei şi a enumerat paşii concreţi făcuţi în scopul combaterii corupţiei, printre care, adoptarea noii legi a procuraturii, a pachetului de integritate, a reformei sistemului judecătoresc şi a sistemului financiar bancar.

Cei 22 de consilieri la nivel înalt ai UE au făcut schimb de opinii şi au subliniat importanţa evaluării complexe a reformelor, implementării calitative şi, nu în ultimul rînd, a comunicării acestora.