Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități (CEDCD) solicită Guvernului emiterea unui act normativ de urgență care să prevadă, printre altele, instalarea de camere video în toate școlile speciale din România.
Solicitarea vine ca urmare a abuzurilor la care ar fi fost supuși copiii cu dizabilități de la Școala Specială nr. 4 din București.
Într-un comunicat transmis vineri, CEDCD arată că situația de la Școala Specială nr. 4 nu este un act izolat și cere Guvernului și Ministerului Educației ca, până la demararea procesului de reformă în sistemul de educație, să fie emis un act normativ în regim de urgență, care să prevadă instalarea de camere video în toate cele 176 de școli speciale din România și demararea unei anchete exhaustive în școlile speciale din țara noastră cu privire la situația abuzurilor împotriva elevilor.
De asemenea, CEDCD solicită demararea unui program național de evaluare psihologică a personalului didactic și nedidactic din școlile speciale din România cu experți evaluatori independenți și elaborarea unui plan de măsuri de prevenire a abuzurilor și violențelor în școlile speciale, precum și acordarea accesului reprezentanților societății civile în unitățile de învățământ special pentru efectuarea de vizite de monitorizare.
Pe de altă parte, Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități anunță că a sesizat Secția 26 Poliție ca urmare a amenințărilor primite de angajatul care a dezvăluit abuzurile la care ar fi fost supuși copiii de la Școala Specială nr. 4.
„Urmare a amenințărilor la adresa vieții și integrității fizice a domnului Filip Toni, angajatul Școlii Speciale nr. 4, care a dezvăluit abuzurile din unitatea de învățământ, din partea unuia dintre reclamați, CEDCD a sesizat Secția 26 Poliție și a solicitat sprijin pentru prevenirea oricărei forme penale de retaliere împotriva acestuia”, susțin reprezentanții Centrului.
Potrivit CEDCD, copiii cu dizabilități din Școala Specială Gimnazială nr. 4 „sunt bătuți cu brutalitate în mod sistematic de cadrele didactice, sunt legați cu funia și transportați către diferite zone ale unității de învățământ, sunt agresați fizic, psihic și emoțional permanent”, iar aceste fapte au fost sesizate de-a lungul timpului de către doi angajați ai școlii la IȘMB și DGASPC Sector 4.