Facultatea de Mecanică organizează între 19 și 20 octombrie Simpozionul Internațional „CUCUTENI 5000 – REDIVIVUS: științe exacte și mai puțin exacte”  

Facultatea de Mecanică de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) va organiza, în perioada 19 – 20 octombrie, cea de-a XII-a ediție a Simpozionului Internațional „CUCUTENI 5000 – REDIVIVUS: științe exacte și mai puțin exacte”. Acesta va fi organizat sub semnul aniversării centenarului Marii Uniri, reunește peste 60 de specialiști din țară și din Republica Moldova și va avea patru secțiuni – Iași, capitala renașterii naționale, Cultură și civilizație, Istorie și continuitate, ultima fiind Științe exacte și tehnice.

 

Manifestarea științifică este dedicată în primul rând aspectelor arheologice legate de civilizația Cucuteni, care s-a dezvoltat în urmă cu aproximativ 5.000 de ani pe câmpiile mănoase ale silvostepei dintre Carpați și Nistru. Însă, în cadrul simpozionului vor fi abordate și alte aspecte legate de cultură și de civilizație, cât și despre istoria științei și tehnicii pe actualul teritoriu al României și al Republicii Moldova. Pentru a realiza acest lucru, manifestarea este realizată în parteneriat cu Universitatea Tehnică a Moldovei din Chișinău, Complexul Muzeal Național „Moldova” din Iași, Asociația Culturală Pro Basarabia și Bucovina din România și Forumul Democrat al Românilor din Republica Moldova.

 

Ediția a XII-a simpozionului cuprinde o serie de lucrări relevante aniversării centenarului Marii Uniri, printre care se numără și „Manifest de Unire” care va fi prezentată de către academicianul Nicolae Dabija, din Republica Moldova, „Centenarul Marii Uniri: cum ne pregătim de el?”, care va fi prezentată de către profesorul Valeriu Dulgheru de la Universitatea Tehnică a Moldovei din Chișinău, „Iași capitală de război, loc al renașterii naționale”, care va fi prezentată de către dr. Ciprian Teodorescu, de la  Biblioteca Județeană „Gheorghe Asachi” Iași sau „Pe aici nu se trece!”, care va fi prezentată de către doamna ec. Rodica Șoronescu, președintele Societății Ortodoxe a Femeilor Române – Iași.