La Praga s-a desfășurat astăzi o nouă rundă de consultări interministeriale moldo-cehe la nivel de viceminiştri de Externe, partea moldovenească fiind reprezentată de către viceministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Lilian Darii, iar cea cehă de către viceministrul Afacerilor Externe Jakub Dürr. Agenda discuțiilor a cuprins aspecte privind dinamica relațiilor moldo-cehe, securitatea regională, afacerile europene, transmite MOLDPRES cu referire la Serviciul de informare şi comunicare cu mass-media al MAEIE.
Dialogul dintre cei doi oficiali a evidențiat cooperarea bună dintre Republica Moldova şi Republica Cehă la nivel bilateral, fiind exprimat interesul ambelor state de a consolida această colaborare. Astfel, a fost subliniată deschiderea ambelor părți pentru intensificarea cooperării comercial-economice și în alte domenii sectoriale. În context, a fost salutată tendința ascendentă a schimburilor comerciale în anul 2016, fiind remarcată necesitatea unor eforturi conjugate pentru menținerea acesteia și în anul curent.
Viceministrul Lilian Darii a ținut să reitereze hotărîrea fermă a Guvernului moldovenesc în implementarea agendei de reforme care decurge din Acordul de asociere cu Uniunea Europeană, exprimînd mulțumiri autorităților cehe pentru sprijinul oferit în acest sens.
Viceministrul Jakub Dürr a apreciat înalt progresul înregistrat în evoluția relațiilor bilaterale dintre cele două ţări, confirmînd disponibilitatea Guvernului ceh de a susține în continuare R. Moldova în realizarea reformelor structurale și atingerea obiectivelor stabilite, conform agendei sale europene.
Cu privire la cooperarea dintre cele două țări în cadrul organizațiilor internaționale, problematica securității regionale și sfidările la adresa securității pe continentul european, a fost evidențiată interacțiunea eficientă dintre cele două state la ONU, OSCE, Consiliul Europei, dar și necesitatea menținerii dinamicii pozitive în colaborarea dintre Republica Moldova şi Grupul Visegrád. De asemenea, a fost menționată necesitatea conjugării eforturilor comunității internaționale în procesul de combatere a fenomenelor migrației ilegale, terorismului, traficului de ființe umane etc.
Oficialul moldovean a relatat, de asemenea, despre preocupările autorităților moldovenești fată de sfidările și amenințările la adresa securității regionale, menționînd, în particular, eforturile depuse în vederea identificării în cadrul negocierilor în formatul „5+2” a unei soluții cuprinzătoare și durabile pentru problema transnistreană, în baza respectării suveranității și integrității teritoriale a R. Moldova și adoptării unui statut special pentru regiunea transnistreană.
La rîndul său, viceministrul de Externe ceh a reiterat voința politică a Guvernului țării sale de a sprijini în continuare eforturile întreprinse în vederea reglementării conflictului transnistrean pe calea negocierilor politice, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova.
În cadrul vizitei în Republica Cehă, viceministrul de Externe Lilian Darii a avut, de asemenea, întrevederi cu viceministrul adjunct de Externe Ivan Jestřáb şi viceministrul Industriei şi Comerțului Vladimír Bärtl.