Principele Radu al României a lansat luni, la Muzeul Municipal Curtea de Argeș, volumul „Povestea castelului Peleș”, apărut la editura Curtea Veche Publishing.
„Sunt foarte norocos, pentru că am avut ocazia să-mi îndeplinesc această datorie, de a aduce în librăriile României de astăzi, practic pentru prima oară, un album despre castelul Peleș, deoarece precedentele broșuri sau lucrări care au fost scrise erau mai degrabă cu caracter științific”, le-a spus Principele Radu celor prezenți la eveniment.
El a ținut să menționeze și motivul pentru care a ales Curtea de Argeș ca prima destinație a turneului de lansare a lucrării „Povestea castelului Peleș”.
„Nu este exagerat să spui că atât Curtea de Argeș, care astăzi este oraș regal, cât și Sinaia, sunt două pietre la temelia zidului continuității românești. Fiecare dintre ele are valoare artistică și religioasă, dar ce le deosebește fundamental de alte ctitorii din țară este această dimensiune a durabilității. De aceea am ținut foarte mult ca primul oraș al țării în care mergem cu volumul să fie Curtea de Argeș. (…) A existat o primă fază în care domnitorul Carol a luat în considerare ridicarea unei reședințe aici. În cele din urmă a luat înțeleapta hotărâre ca reședința cea mai durabilă, adică cea de odihnă veșnică, să rămână în locul acesta atât de frumos”, a explicat Principele Radu.
Directorul Bibliotecii Județene „Dinicu Golescu” din Pitești, Octavian Sachelarie, a subliniat, la rândul său, semnificația lansării volumului la Curtea de Argeș.
„Trebuie să ne cunoaștem trecutul, pentru că dacă nu ne cunoaștem acest trecut, nu putem înțelege nici prezentul și (…) nu putem face niște proiecții de viitor. Este simbolic faptul că această lansare se face la Curtea de Argeș, orașul regal al României. Acest volum înseamnă istorie, memorie culturală (…), înseamnă frământările unor oameni, viața unor oameni, viața unor regi ai României care au văzut în castelul Peleș chintesența identității culturale a României”, a spus Octavian Sachelarie.
La eveniment a fost prezent și arhiepiscopul Calinic al Argeșului și Muscelului, care a povestit despre perioada în care se afla la mânăstirea Sinaia și a asistat la multe dintre etapele restaurării castelului Peleș.
Volumul „Povestea castelului Peleș” a fost prezentat anterior de Principele Radu, sâmbătă, la București, în cadrul Bookfest.
Potrivit site-ului Curtea Veche Publishing, „Castelul Peleș este o capodoperă a arhitecturii secolului al XIX-lea, o adevărată galerie, în care se reunesc mari curente și tendințe din pictură, sculptură și artele decorative, un loc încărcat de istorie, care a găzduit capete încoronate și artiști vizionari”.
„Reședință a creatorului României moderne, Regele Carol I, Castelul Peleș este expresia ultimă a dorinței de afirmare și legitimare a poporului român între națiunile moderne ale Europei. Cum orice castel are o poveste, se cuvenea să aibă și Peleșul una, iar aceasta este dezvăluită chiar de unul dintre membrii Familiei Regale. Erudită, minuțioasă, adeseori inedită”, precizează sursa citată.