Breaking News

Cancerul de piele: extirparea ganglionilor nu are efecte benefice

Extirparea ganglionilor din proximitatea tumorilor de care suferă persoanele diagnosticate cu melanom, un cancer agresiv al pielii, nu prelungește speranța de viață a acestor pacienți, potrivit unui studiu clinic ale cărui rezultate au fost publicate miercuri în revista medicală americană New England Journal of Medicine, informează AFP.

În prezent, odată ce diagnosticul de melanom a fost stabilit, ganglionii din jurul tumorii sunt adeseori extirpați și fac obiectul unei biopsii pentru a determina dacă boala — cancer de piele — a început să se extindă în organism.

Noul studiu, realizat pe un eșantion de peste 1.900 de persoane diagnosticate cu melanom, este cel mai extins efectuat vreodată pe plan mondial pentru a evalua această procedură medicală și impactul ei asupra șanselor de supraviețuire, în comparație cu pacienții care nu apelează la acest tip de intervenție.

„Rezultatele studiului se vor traduce printr-o scădere netă a numărului de intervenții pe plan mondial vizând extirparea ganglionilor din proximitatea tumorilor”, a spus medicul Mark Faries, codirector al programului anti-melanom și de chirurgie, asociat Institutului de cercetări medicale Cedars-Sinai din Los Angeles.

„Aceste rezultate vor influența probabil în viitor conceperea unui număr mare de studii clinice despre melanom, ca și terapiile împotriva cancerului”, a adăugat el.

„Noua abordare va permite bolnavilor să evite efectele secundare importante ce rezultă din această intervenție chirurgicală și clarifică, de asemenea, lucrurile în vederea punerii la punct a unor noi tratamente”, a estimat medicul Omid Hamid, directorul departamentului de cercetări imuno-oncologice și codirector al programului împotriva cancerelor cutanate de la centrul medical Cedars-Sinai din Los Angeles.

Profesorul Mark Faries consideră că extirparea ganglionilor poate avea totuși anumite avantaje clinice, permițând medicilor să evalueze mai bine, cu ajutorul biopsiei, stadiul de propagare în organism a tumorilor și să determine durata de timp în care cancerul va înceta să se mai răspândească.

Aproape 25% din totalul pacienților care suferă o ablație de ganglioni suferă de limfedem, o inflamare a unei părți a corpului, în urma unei acumulări de lichid limfatic în țesuturile conjunctive. În grupul de pacienți care nu au apelat la această operație, procentul este de doar 6%, precizează autorii noului studiu.