Breaking News

Mircea Dumitru, despre Casa Universitarilor: Universitatea trebuie să-și onoreze și misiunea civică și socială

Rectorul Universității din București, Mircea Dumitru, consideră că instituția pe care o conduce trebuie să își onoreze misiunea civică și socială pe care o are față de urbe, prin refuncționalizarea Casei și Grădinii Universitarilor, astfel încât aceasta să-și recapete importanța pe care o are pentru viața culturală a Capitalei.

„Acesta este un loc extraordinar în centrul Capitalei în care Universitatea poate să-și onoreze și această misiune, foarte importantă, alături de cea educativă și de cercetare științifică, misiunea pe care o are față de locuitorii acestui oraș, față de urbe în general, o misiune civică și socială. (…) Cred că un loc precum Casa Universitarilor poate să exploreze și să dezvolte și alte dimensiuni ale vieții academice și universitare, să fie un loc în care să putem organiza simeze, în care să avem conferințe, o prezență constantă a ceorlalți universitari din București și, de asemenea, cum am făcut-o în ultima vreme, să dezvoltăm și viața artistică”, a spus joi Dumitru la conferința pe tema „Grădini Posibile”, găzduită de Casa Universitarilor.

Evenimentul a marcat reintrarea Grădinii Casei Universitarilor în circuitul urban, în cadrul ediției din acest an a festivalului Street Delivery (9—11 iunie), un eveniment manifest pentru revitalizarea spațiului public, organizat de Fundația Cărturești și Ordinul Arhitecților din România.

Potrivit organizatorilor, proiectul „Posibilitatea unei grădini urbane”, găzduit de Universitatea din București și organizat în parteneriat cu Street Delivery, va readuce Grădina Casei Universitarilor în circuitul public „prin intervenții strategice minimale, dublând Grădina Icoanei și reîntregind simbolic un parc istoric al Capitalei”.

Pe parcursul festivalului, Grădina Universitarilor va găzdui o zonă umbrită de lounge, precum și ateliere de grădinărit, un brunch party și dezbaterile Street Talks despre spațiile verzi ale Bucureștiului.

Mai mult, prin parteneriatul cu Fundația Cărturești, Universitatea intenționează ca pe viitor să poziționeze Casa Universitarilor și Grădina Botanică într-un circuit al evenimentelor culturale, educaționale și sociale, cu impact asupra comunității.

Președintele Ordinului Arhitecților din România, Șerban Sturdza, a declarat că „există dorința de a permanentiza acțiunile și în grădină și în casă” prin regândirea accesului în acest spațiu „pe principiul unui palat”, inclusiv prin organizarea, în spațiile din grădină, a unor ateliere pentru studenții arhitecți și pentru cei de la Universitatea din București.

Potrivit Fundației Cărturești, „un spațiu verde care a fost inaccesibil publicului larg decenii la rând, Grădina Universitarilor acoperă aproximativ 4.000 mp de junglă urbană din jurul unui monument istoric clasa A ridicat în 1860 — Casa Librecht-Filipescu, cunoscută azi drept Casa Universitarilor”.

Street Delivery 2017 se desfășoară succesiv în șase orașe, pe parcursul a trei săptămâni: București: 9-11 iunie; Timișoara: 16-18 iunie; Iași: 16-18 iunie; Cluj-Napoca: 17-18 iunie; Baia-Mare: 30 iunie — 2 iulie; Bacău: 30 iunie — 2 iulie.

La București, în cadrul Street Delivery 2017, a cărei temă este „Grădini Posibile”, vizitatorii vor avea la dispoziție, pe strada Arthur Verona și în parcul Gradina Icoanei, tururi ghidate, workshopuri creative pentru copii și adulți, ateliere de sticlărie, de croitorie, linogravură sau serigrafie, două scene de muzică, proiecții de film susținute de Anim’est, Cinepub și NexT Film Festival, sesiuni live de graffiti, instalații urbane și idei pentru grădini neconvenționale.